Отидете към основна версия

13 931 17

Saab се мести в Турция

  • saab-
  • 9-3-
  • cadillac-
  • bls-
  • турция

Оборудването на завода на Saab в Тролхетан и правата върху модела 9-3 от 2002 г. вече са собственост на турското правитество. Споразумението между собственика на шведската марка National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS) и Министерството на промишлеността в южната ни съседка е подписано през юни. Сделката е част от плана на Турция за създаване на независима автомобилна компания.

Първите турски Saab-и ще се появят не по-рано от 2020 г. Дотогава поточните линии от Тролхетан ще бъдат пренесени и инсталирани в нова фабрика, но производството трябва да бъде реорганизирано, за да може делът на местните компоненти, възли и агрегати да достигне 85% от конструкцията. По непотвърдена информация шведите вече са предложили "турски Saab" на базата на 9-3, който ще се предлага с различни типове каросерия и двигатели, а дизайнът напомня на Cadillac BLS.

Слухове за турски интерес към фалиралия Saab се появиха още в началото на 2012 г. Тогава истанбулската компания Brightwell Holdings обяви, че смята да внесе оферта за закупуването на шведския производител. Кандидати за закупуването на Saab имаше също от Китай и Индия.

В момента собственикът на култовата шведска марка NEVS, инвеститори в който са Високотехнологичната зона за индустриално развитие на гр. Тиендзин и Пекинският държавен институт за изследвания в областта на информационните технологии, строи нов завод за електромобили в сътрудничество с концерна Dongfeng.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини