Last news in Fakti

17 Октомври, 2015 12:01 13 916 17

Saab се мести в Турция

  • saab-
  • 9-3-
  • cadillac-
  • bls-
  • турция

Оборудването на завода на Saab в Тролхетан и правата върху модела 9-3 от 2002 г. вече са собственост на турското правитество. Споразумението между собственика на шведската марка National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS) и Министерството на промишлеността в южната ни съседка е подписано през юни. Сделката е част от плана на Турция за създаване на независима автомобилна компания.

Първите турски Saab-и ще се появят не по-рано от 2020 г. Дотогава поточните линии от Тролхетан ще бъдат пренесени и инсталирани в нова фабрика, но производството трябва да бъде реорганизирано, за да може делът на местните компоненти, възли и агрегати да достигне 85% от конструкцията. По непотвърдена информация шведите вече са предложили "турски Saab" на базата на 9-3, който ще се предлага с различни типове каросерия и двигатели, а дизайнът напомня на Cadillac BLS.

Слухове за турски интерес към фалиралия Saab се появиха още в началото на 2012 г. Тогава истанбулската компания Brightwell Holdings обяви, че смята да внесе оферта за закупуването на шведския производител. Кандидати за закупуването на Saab имаше също от Китай и Индия.

В момента собственикът на култовата шведска марка NEVS, инвеститори в който са Високотехнологичната зона за индустриално развитие на гр. Тиендзин и Пекинският държавен институт за изследвания в областта на информационните технологии, строи нов завод за електромобили в сътрудничество с концерна Dongfeng.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай

    1 0 Отговор
    язък
  • 2 аааааааааааа

    2 1 Отговор
    Тия автопроизводители - как не се научиха, че дисплеят трябва да се разполага възможно най-високо на таблото. Духалките ли трябва да гледа човек или дисплея?

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Нали в капитализма се отричаше държавното управление на фирми производителки?
    Май Турция не мисли така, а и като гледам хич не са обедняли от това!!!

    Коментиран от #5

  • 4 ги

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "аааааааааааа":

    Нито едно от двете - Трябва да гледа пътя!
    Заради такива като теб стават катастрофите ...
  • 5 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Абе ако питаш някой наш пишман демократ/новоизлюпен капиталист ще ти каже, че държавата не трябва да има никакви анганжименти за нищо, той бизнеса си знае работата, саморегулиране на пазара и дрън-дрън. Ама всички развити и богати държави защитават интересите на най-големите си фирми щото благодарение на тяхната дейност постъпват най-много преки и непреки данъци, имат достатъчно добро регулиране и контрол за да се развиват добре нещата вътре в самите държави и се грижат когато е необходимо да се развие или свие някой сектор от икономиката им. Е, има и изключения като кризата В САЩ, но не са баш като нас - който иска да купува и затваря каквото си иска, котрол никакъв, инвестции никакви, закони и наредби на който си плати каквито поиска и т.н.
  • 6 браво

    0 2 Отговор
    Браво на турците спасиха една голяма марка след голф
  • 7 Кобрата

    2 0 Отговор
    Това не е най-правилното решение... Не съм очаквал, че Saab ще се прави в Турция
  • 8 вггвв

    2 0 Отговор
    прилича на издухан опел астра

    Коментиран от #10

  • 9 Бай Коста

    1 1 Отговор
    Преди казвахме - шведско качество! Ще казваме - турско качество.
  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "вггвв":

    И издухана да е астрата пак бега повече от голфа ти
  • 11 Шведчо

    0 0 Отговор
    Момчета пак не сте разбрали нищо!
    НЕВС имат разработена нова 9-3-ка само, сега имат малко проблеми с името "СААБ" Знам и др подробности, но както и да е...
    Турците ще ползват гените(платформа и тн) на стария 9-3, ще променят визията и може би интериора, предполагам и дигателите не вярвам на народна кола да сложат турбо бензин и това е не са първите в света с това решрние...
    А това за поточната линия не знам да ли е вярно...
  • 12 xxl

    0 0 Отговор
    Браво на турците,там всичко може да се произвежда както Рено и Фиат и Исузу автобусите и какво ли още не така че никога не можем да ги стигнем те са със стотици години напред ами и банани не можем да произвеждаме иначе в кражбите пък никой не го може както НАС !!!!!

    Коментиран от #13

  • 13 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "xxl":

    Разбира се че са с 500 години напред. Това никой не го оспорва.
  • 14 5656

    0 0 Отговор
    За пореден път ЩЕ ЛАПАМЕ МУХИТЕ...
  • 15 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    амии по добре да ги наричаме мангали,така ще си прикрием комплексите-защото трябва да им виждаме положителните неща,както и колко много са по напред от нас-да ева тез м....ли да ева....по лесно е така....
  • 16 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    Китай произвежда за света Турция за Китай това е самата истина
  • 17 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Не е зле като за държава, дето уж щяла да се разпадне и била на прага на Гражданска война...