Отидете към основна версия

5 762 16

Четири нови модела от Saab

  • saab-
  • nevs-
  • 9-3

Шведско-китайският консорциум National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), който притежава Saab, представи нов бизнес план за развитието на компанията. Амбициозната програма предвижда 4 нови модела, 3 от които ще бъдат кросоувъри, става ясно от изказване на президента на NEVS Матиас Бергман на автомобилната конференция Stora Bildagen.

Според Бергман в Saab ще бъдат вложени "милиарди крони" и с тази инвестиция възраждането на култовата марка ще стане "един от най-големите промишлени проекти в Швеция". NEVS възнамеряват да рестартират завода в Тролхетан през лятото и да започнат да наемат работници.

Таблоидът Expressen уточнява, че в началото фабриката ще произвежда само боядисани каросерии, които ще бъдат изпращани в китайския град Тиендзин за окомплектоване. На първо време готовите автомобили ще се продават само в КНР, а през 2017 г. производство ще започне и в Швеция.

Новата програма на Saab включва всъдеход със средни размери, градско SUV и компактен "спортен" кросоувър. Всички те ще бъдат базирани на нова платформа, разработена в рамките на проекта Phoenix преди банкрута на компанията през 2011 г.

"Първата лястовица", която ще извести завръщането на Saab, обаче ще бъде електрически седан на базата на модела 9-3. Прототип на автомобила с електромотор с мощност 140 к.с. бе показан миналата година, но така и не стигна до серийно производство.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини