Отидете към основна версия

6 358 8

За и против платените магистрали

  • магистрали-
  • тол-система-
  • винетка

В началото на годината Росен Плевнелиев, все още като действащ министър на регионалното развитие и благоустройството, заяви, че започва избор за консултант за въвеждане на т.нар. тол-система по магистралите. Според Плевнелиев въвеждането на такава система трябва да стане у нас, защото това ще облекчи държавата.

Няколко дни след еуфорията от изказването на министъра обаче нещата потънаха в забрава или поне по развитието на проекта не се огласи нищо. Сега, когато Плевнелиев се кандидатира за президенския пост, той отново подхвана темата за въвеждане на платени аутобани.
 
Мнението му обаче вече не е същото. Бившият министър вече смята, че тол-системата не е много удачна за леки автомобили. Според него по-добре би било да се работи по въвеждане на електронна винетка, която ще спомогне много за контрола на трафика и ще улесни гражданите.
 
В Европа обаче политиката все повече натиска държавите за въвеждане на въпросната тол-система. В момента най-много платени пътни артерии има в Италия и Франция, а страните в които все още има безплатни пътища са Албания, Андорра, Босна и Херцеговина, Кипър, Естония, Финландия, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Молдова, Монако, Украина и Германия.
 
От едно изявление на министъра на транспорта на Германия Петер Рамзауер, направено вчера, става ясно, че и Федералната република се готви за въвеждането на платени магистрали. Рамзауер заяви, че вече усилено се разглеждат начините, по които да се плаща преминаването по аутобаните.
 
Според специалистите най-вероятният вариант за Германия е въвеждането на винетки по подобие на Австрия, Швейцария и България. Такова решение поражда логичния въпрос защо ние ще премахваме винетната система и ще правим магистралите платени при положение, че страна като Германия най-вероятно ще я въведе?
 
Отговорите на този въпрос не са еднозначни, но кое ще е най-добре и за държавата, и за водачите най-вероятно ще стане ясно съвсем скоро, когато гореспоменатият консултант даде компетентното си мнение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини