Отидете към основна версия

75 478 28

Още една марка ни лъже с разход на гориво

  • suzuki-
  • разход на гориво-
  • измама

Преди известно време стана ясно, че марката Mitsubishi, в продължение на 25 години (от 1991-а насам), е използвала некоректна методика за измерване на разхода на гориво на своите автомобили. Заради разярилият се скандал акциите на Mitsubishi спаднаха драстично и за да бъде спасена японската марка се наложи да се намеси Nissan, която стана собственик на 34% от акциите на Mitsubishi.

Параленсо с това се разгоря един, още по-грандиозен скандал, свързан с марката Volkswgen и получил названието Дизелгейт. Ще припомним, че на 21 септември миналата година, Volkswagen се оказа в центъра на вниманието на американските надзорни органи. Заради умишленото занижаване на вредните емисии от автомобилите си, скандалът продължи да се разраства и в Европа. Първоначално с проблема се захвана Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA), която публично обяви, че немският автомобилен производител умишлено крие истинските нива на изхвърляни вредни емисии от своите автомобили, оборудвани с двулитров четирицилиндров дизел TDI от серията EA 189.Сега в тази компания се присъединява и Suzuki. Аналогичният скандал, който все още набира сила, е свързан с това, че от Suzuki са предоставяли на японските власти абсолютно неверни данни, свързани с разхода на гориво на своите автомобили. Оказва се, че от 2010 година тестовете за измерване на компанията не съответстват с държавния стандарт в Страната на изгряващото слънце. По-конкретно става дума за измерванията, провеждани, както в реални условия, така и на стендове и в аеродинамични тръби.

За да се оправдаят, от Suzuki изненадващо обявиха, че проблемът е свързан с техния полигон. Понеже главният изпитателен център на марката се намира високо в планината, където има силен вятър и често променящо се време, разходите били неточни. На този етап за неверни данни са обвинени 16 модела, които са произведени в тираж от 2.3 милиона автомобили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини