Отидете към основна версия

46 886 15

4-те най-яки неизвестни суперкара от 90-те

  • суперкари-
  • автомобили

Т.нар. суперкари са с различни форми и размери. Мнозина може би не знаят откъде и кога обаче се е появил този термин. За първи път този термин е използван още през 1920 година в една реклама на Ensign Six, публикувана в британския вестник The Times. По-късно зад Океана започват да използват термина, като с него описват достъпен автомобил със задно предаване и много мощен V-образен осмак.

И чак впоследствие терминът суперкар започва да се използва от италианците, но именно те го утвърждават и превръщат в еталон. Става дума за Lamborghini Miura от края на 60-те години на миналия век - най-бързият автомобил за онова време. Lamborghini Miura не е основоположник на жанра, но го изменя завинаги.И до ден-днешен автомобилните производители, занимаващи се със суперкари следват концепцията на Miura - средноразположен двигател, свръхаеродинамичен дизайн и естествено, висока цена. Пикът на тези возила настъпва през 90-те години на миналия век.

Именно тогава в битката за надмощие сериозно се намесват Porsche, Ferrari и още една дузина знайни и незнайни европейски и американски автомобилни компании. Сега обаче ще ви разкажем не за най-бързите и най-скъпи суперкари от тази епоха, както и не за исторически важните модели, а за най-яките, за които много от вас дори и не са чували.

Dauer 962 Le MansНай-общо казано това е цивилна версия на спечелилото Льо Ман Porsche 962. Само че инженерите от тази неизвестна компания не трябва да се съобразяват със състезателните регламенти и монтират един свиреп трилитров мотор, който е форсиран до 730 к.с. Ускорението на Dauer 962 Le Mans до 100 става за 2.8 секунди, а максималната скорост е 405 км/ч.

Lotec C1000Това е суперкар, изработен в един-единствен екземпляр, по поръчка на арабски шейх. Автомобилът разполага с 5.6-литров V8 мотор от Mercedes, който е снабден с два турбокомпресора, което довежда до мощност от 1000 коня. Двигателят работи съвместно с петстепенна механична скоростна кутия Hewland и може да развива максимална скорост от 431 км/ч.

Vector W8Този американски суперкар е направен в тираж от 22 автомобила, като тогавашната цена на всеки от тях е била $448 000. Двигателят е заимстван от Chevrolet, но е централноразположен и е форсиран до 650 к.с. Едно от странните решения е монтирането на тристепенната трансмисия Turbo-Hydramatic 425, която е морално остаряла.

TVR Cerbera Speed 12В момента тази компания се опитва да се върне в играта с модел 2018, но с уважение трябва да си спомним потресаващата Cerbera Speed 12 от края на миналия век. Този суперкар е оборудван със 7.7-литров, дванайсетцилиндров V-образен двигател, който първоначално е бил предвиден за състезания от клас GT1. Само един екземпляр стига до изцяло завършен вид и е сертифициран за движение по стандартната пътна мрежа. С тегло от 1000 килограма и с мощност от 1000 конски сили, тази кола все още се явява един от много бързите суперкари.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини