Отидете към основна версия

9 433 9

Daimler уволни висш мениджър за расизъм

  • mercedes-benz-
  • daimler-
  • райнер гертнер-
  • скандал-
  • китай-
  • расизъм

Шефът на китайското подразделение за лекотоварни автомобили на Mercedes-Benz Райнер Гертнер е бил освободен от поста си след инцидент на пекински паркинг. Немецът напсувал местен жител и го напръскал в лицето със сълзотворен спрей, съобщава New York Times.

Причина за конфликта между двамата мъже е христоматиен пример за войните на пътя, които се водят по цял свят. Гертнер и китаецът не могли да се разберат за правата върху паркомясто.

По време на препирнята висшият мениджър от Daimler стоварил върху съперника си лавина от всевъзможни обиди, включително и расистки, а накрая решил да затвърди вербалното си превъзходство с лютив спрей. Свидетели на скандала станали няколко души, благодарение на чиито разкази случката е една от най-обсъжданите в китайския интернет тази седмица.

В юридически план скандалът бързо бил заметен под килима. На пострадалия китаец била предложена щедра компенсация и двете страни в конфликта нямали претенции. Ръководството на Mercedes-Benz обаче преценило, че широкото огласяване на историята може да нанесе непоправима щета по имиджа на концерна и уволнило Гертнер.

Регионалната пресслужба на Daimler е поднесла на китайския народ официално извинение за поведението на мениджъра. В изявлението се подчертава, че в компанията нямат място сътрудници, които не споделят морално-етичните ѝ ценности.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини