Отидете към основна версия

5 783 9

Представиха нов германски хиперкар

  • artega-
  • scalo-
  • superelletra

Компанията Artega представя своя първи спорткар през 2006-а, но шест години по-късно банкрутира. През 2015-а марката е възродена, като се ориентира основно към електромобили, при това такива от сегмента на хиперкарите, тоест със системна мощност от над 1 000 конски сили.

Сега в Женева, марката представи един интересен електрически хиперкар, носещ името Artega Scalo Superelletra. В основата на автомобила лежи шаси от алуминий и въглеродни влакна, а разположението на местата в салона е подобно на това на култовия McLaren F1 - 1+2.

Другото любопитно е свързано с т.нар. силов тракт. Той е съставен от четири електромотора, като всеки един от тях отговаря за едно от колелата. Системната мощност на тези четири електромоторът е впечатляваща - 1 020 конски сили, а максималният въртящ момент е 1 620 Нм.За направата на карбоновото купе, германците прибягват до услугите на ателието Touring Superleggera, като италианците преосмислят дизайна на познатата ни Artega GT, като същевременно в иновацията се откриват доста черти от нея. Ще припомним, че Artega GT е дело на Хенрих Фискер.

Така конструирана Artega Scalo Superelletra може да ускорява от място до 100 км/ч за 2.7 секунди, а максималната и скорост е електронно ограничена на 300 км/ч. Под пода на автомобила са разположени йон литиевите батерии, които са с капацитет от 120 киловат часа. Автономният пробег на колата е 500 километра.

Серийното производство на Artega Scalo Superelletra ще започне през 2019 година, но предвидената серия е доста малка. От модела ще бъдат направени само 50 екземпляра, като към момента от компанията не съобщават цена. Предвид написаното до тук е ясно, че тя обаче няма да е никак ниска.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Възродената Isetta ще е "Made in Germany"

    Помните ли германските спорткари Artega GT? Тези симпатични купета с двигатели VR6 от Volkswagen така и не успяха да се наложат на пазара. Впоследстви ...
    06.12.2018
    4 041
    13