Отидете към основна версия

2 340 5

Иск срещу Porsche за €110 млн.

  • porsche-
  • cayenne-
  • дизел

Немската екологична организация (DUH) поиска Porsche да бъде глобен със 110 милиона евро за нелегален софтуер

С поредната си жалба свързана с Дизелгейт от Немската екологична организация (DUH) поискаха Porsche да бъде санкциониран в размер на 110 милиона евро. Причината е манипулиращия софтуер за отделяне на вредни емисии, с който са оборудвани 22 000 всъдехода Cayenne с турбодизелов V6, съобщава немското информационно издание „Фокус“.

Припомняме, че преди две седмици Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA) разпореди спирането на доставките на модела, докато нередността не бъде отстранена, и задължителното изтегляне и модифициране на вече продадените дизелови SUV-та. Еколозите обаче смятат, че Европейското право позволява на министерството да санкционира автоконцерна с по 5 000 евро на превозно средство.

Засега германският министър на транспорта Добринт, за когото имаше съмнения, че е участвал в дизеловия картел, не е подтиквал към налагането на директни финансови глоби. Вместо това, автоконцерните трябва да изтеглят и модифицират дизеловите си превозни средства на тяхна сметка, за да редуцират нивото на отделяне на азотни оксиди. Акцията обхваща както автомобилите с манипулиращ софтуер на VAG, така и тези на другите немски автопроизводители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Спряха от продажба Porsche Cayenne Diesel

    Поради наличие на манипулиращ софтуер за отделяне на вредни емисии Porsche трябва да спре доставките на Cayenne 3.0 TDI, докато нередността не бъде от ...
    28.07.2017
    12 123
    13