Отидете към основна версия

27 104 61

Подробности за новата Dacia Duster

  • dacia-
  • duster

Франкфурт, Германия. Наш екип от мястото на събитието.

Най-големите автомобилни производители на Стария континент си дадоха среща в Германия, за да покажат новите си модели. Шоуто впечатли с доста интересни концепции на скъпи марки, за повечето от които вече ви разказахме. Сега обаче ще обърнем внимание на един нов всъдеход, дело на румънците от Dacia, който на практика е най-достъпен за средностатистическия българин от всички показани автомобили на салона.

Става дума за новия Duster, премиерата на който се радваше на изключително висок интерес от страна на журналисти както от Източна Европа, така и от представители на западните медии. Външно новият Duster наподобява на досегашния модел, но на практика екстериорният дизайн е изцяло нов. Нови са предницата, светлините, джантите и цялата задна част на автомобила.

Любопитното е, че новата визия на Duster е дело на българина Емануил Клисаров, според когото дизайнът трябва да изглежда като еволюция на досегашния. Що се отнася до интериора на Duster, там промените също са впечатляващи. На очи се набиват новото арматурно табло с голям екран разположен по-високо, новият многофункционален волан с електроусилител, както и новите и далеч по-ергономични седалки.

Още нещо интересно, което споделиха представителите на марката във Франкфурт е, че моделът се е сдобил с много повече допълнителни екстри, сред които са система за следене на "сляпа зона", странични обезопасителни завеси, нова климатична инсталация, система за безключов достъп и стартиране на двигателя, както и автоматична функция за управление на дългите светлини.

Новият Duster ще се предлага с два бензинови и с два дизелови мотора. Първите са с обем 1.6 и 1.2 литра, като по-малкия е снабден с турбокомпресор и развива мощност 125 конски сили. Атмосферният бензинов двигател разполага със 115 коня. Дизеловите агрегати са 1.5-литрови и са с мощност 80 и 110 конски сили. Платформата, на която е изградена новата Dacia, е модернизираната B0 на алианса Renault-Nissan.

Автомобилът ще се предлага както с предно, така и с 4х4 задвижване. За първия вариант отзад е предвидено полузависимо окачване, а за 4х4 версиите, които са снабдени с електромагнитна муфа, окачването отзад е независимо. Като цяло можем да кажем, че и качеството на материалите и това на самата сглобка е значително подобрено.

Тепърва марката ще проведе първите тестове на модела, след което Duster ще бъде пуснат в продажба на пазарите в Европа и у нас. Цената на модела за България все още не е известна, но според представителите на марката у нас тя ще е най-атрактивната в сегмента на компактните SUV-та.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Щракнаха новия Duster отвътре

    Снимки, направени по време на закрито представяне на второто поколение Dacia Duster пред журналисти, показват за пръв път интериора на румънското SUV. ...
    05.09.2017
    27 571
    68
  • Dacia показа новия Duster

    След повече от 1 млн. продадени екземпляра и 7 години на конвейера бюджетното SUV на Dacia излиза в заслужена пенсия. Румънската марка вдигна информац ...
    30.08.2017
    21 643
    27