Отидете към основна версия

19 936 60

Край на фиктивните технически прегледи

  • годишни технически прегледи-
  • автомобили

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи днес новата система за регистрация и контрол при извършването на периодичните технически прегледи на автомобили.
 
Според него с въвеждането на тази система ще се ограничи възможността за извършване на фиктивни технически прегледи и ще се гарантира реалното проверяване на техническата изправност на моторните превозни средства.
 
Основната новост, на която залагат от Министреството, оборудванвето на всички пунктове за технически прегледи със система за видеонаблюдение и регистрация. Така инспекторите на Автомобилна администрация имат възможност да наблюдават работата в пунктовете онлайн.
 
При съмнение за нередности упълномощени лица от автомобилна администрация ще извършват незабавна проверка на място. Системата дава възможност и за последващ контрол чрез автоматично запазване на три снимки на превозното средство.
 
Електронна система ще разчита автоматично данните от документите на гражданите и ще ги запазва. Още от промените включват индивидуален печат за всяко техническо лице, с който се идентифицира коя част от проверката е извършил даден човек и впоследствие именно той ще носи отговорност за своите действия.
 
Видовете технически неизправности се разделят на три вида - незначителни, значителни и опасни. При първите две автомобилът ще бъде допускан да се движи по пътищата до отстраняване на повредата без да му се издава стикер за ГТП.
 
Когато се установи, че повредата е опасна, колата трябва да се репатрира до мястото за ремонт и няма право да се движи на собствен ход. Според специалисти новата система ще оскъпи минимално цената за годишни технически прегледи, като предвижданията са за скок с около три лева.
 
Документи, които се издават след техническия преглед, са стикер, който се залепя на предното стъкло на автомобила, малко удостоверение, което се носи от водача за проверка, и голямо удостоверение (нов документ), в което са вписани констатациите от прегледа и протокол за извършения преглед.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини