Отидете към основна версия

8 746 24

Българите притежават най-много коли след словенците

  • автомобили-
  • българия
Снимка: Shutterstock

Югоизточна Европа е сред най-бързо развиващите се пазари на нови леки автомобили в света, показва докладът „Югоизточна Европа: Новата атрактивна дестинация за световната автомобилна индустрия“, изготвен от регионалния доставчик на бизнес информация и анализи SeeNews. През 2017 г. Югоизточна Европа бележи годишен темп на растеж на притежаваните автомобили от 14%, докато на европейско ниво той е 3,7%, а на световно ниво – едва 1,9%.

От информацията става ясно още, че делът на сектора в БВП на България нараства постоянно, като се очаква да достигне около 5% за 2018. По данни на Евростат Словения е с най-висок показател от 531 притежавани коли на 1000 души през 2016 г. България се нарежда на второ място с 441 автомобила на 1000 души, следвана от Хърватия и Румъния. Друг е въпросът в какво състояние и на каква възраст са автомобилите у нас.

Пазарът на нови автомобили в България се възстановява сравнително бързо през последните години, като за 2017 г. са продадени 31 591 нови автомобила – два пъти повече в сравнение с кризисната 2010 г. не трябва обаче да се пренебрегва факта, че голяма част от тези нови автомобили са включени в т.нар. реизнос и заради по-атрактивните си цени се изнасят обратно в Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини