Отидете към основна версия

17 391 3

Заводски VW Golf с два мотора и 640 к.с.

  • volkswagen-
  • golf-
  • pikes peak

Вече ви разказахме, че тази година, на 24 юни, Volkswagen се завръща в култовата надпревара Pikes Peak с един електромобил, който според думите на конструкторите му, е по-бърз и от болид от Формула 1.

Знаете ли обаче, че това няма да е първото участие на марката в тази емблематична надпревара, в която правилата са прости - 20-километрово изкачване със 156 завоя трябва да се преодолее за възможно най-бързо време.

Volkswagen взима участие в състезанието Pikes Peak през 1987 година с един уникален Golf II. Най-любопитното в този автомобил е, че разполага с два 1.9-литрови турбодвигателя - по един за всеки мост.

Всеки агрегат е с мощност 320 конски сили. Резултатът е 640 коня и четири задвижващи колела. Интересно е да се отбележи, че водачът има възможност във всеки един момент да изключи тягата към предния или към задния мост.

Нестандартната "двойка" се впуска в надпреварата и до последно се движи по трасето с рекордно време, но малко преди края къса шарнир и подарява победата на колегите си от Audi. След това състезание проектът за двумоторен Golf е закрит и никой никога не чува нищо за него.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Volkswagen счупи рекорда на Пайкс Пийк

    Ромейн Дюма, управляващ електрическият прототип Volkswagen I.D. R Pikes Peak постигна убедителна победа в тазгодишното издание на култовата надпревара ...
    25.06.2018
    7 095
    48
  • Ел. VW-то се оказа по-бързо от болид от Ф1

    Компанията Volkswagen разкри характеристиките на електрическия прототип I.D. R Pikes Peak, предназначен за едноименното състезания. По думи на предста ...
    23.04.2018
    7 282
    15