Отидете към основна версия

39 792 101

Ловешкият автомобилен завод вече работи

  • litex motors-
  • ловеч-
  • great wall

Първите 33 автомобила с марка Great Wall и щампа

 

Днес заработиха конвейерите в българския автомобилен завод край Ловеч. Компанията Litex Motors проведе церемония по официалното откриване на фабриката си за производство на китайските автомобили Great Wall.
 
Специално за откриването у нас пристига президента на Great Wall Motor г-жа Ван Фън Ин. По време на церемонията официалните лица разгледаха завода, който разполага със съвременно оборудване за производство на автомобили и според мнозина е един от най-модерните в Европа.
 
Автомобилите с марката Great Wall покриват всички изисквания на Европейската общност. Продукцията на Litex Motors ще бъде предназначена както за националния, така и за европейския пазар.
 
33 автомобила марка Great Wall и щампа "made in BG" вече са произведени в завода на китайската компания в Ловеч. Това заяви Александър Крамб, който е директор на производството на фабриката у нас.
 
Това е първият завод за автомобили Great Wall в рамките на Европейския съюз. Производствените мощности на Litex Motors са изцяло нов и мащабен проект, основната инвестиция в който е предимно на българската компания.
 
Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Litex Motors и Great Wall Motor през есента на 2009 година. Две години по-късно, през ноември 2011-а, в завода бе произведен и първият автомобил от тестовата серия.
 
С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина. В завода на Litex Motors към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите - 25 години.
 
В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души.
 
Great Wall Motor е първата и все още единствена независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС. Колите й покриват всички стандарти и изисквания на общността. 
 
Първоначално у нас ще се произвеждат три модела. Малолитражката Voleex с топ оборудване струва 15 990 лева с ДДС. Цената на кросоувъра Hover започва от 28 699 лева с ДДС, а пикапът Steed струва 24 499 лева с ДДС. Всички автомобили се предлагат с пет години пълна гаранция.
 
Естествено, лентата преряза министър-председателят Бойко Борисов. Заедно с премиера лентата прерязаха собственикът на завода Гриша Ганчев и президентът и изпълнителен директор на Great Wall Motor Ван Фън Ин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини