Отидете към основна версия

7 123 23

Данък "задръстване" за шофьорите

  • задръстване-
  • автомобили-
  • данък
Снимка: Shutterstock

Американски и германски специалисти предложиха да се въведе динамичен налог за автомобилисти. Този нов данък ще се изчислява на база колко време един водач е престоял в автомобила си.

Предполагаемият ефект от приемането на такъв данък ще е намаляване на задръстванията и защита на околната среда от замърсяване. По оценки на авторите на проекта, само през миналата година задръстванията в САЩ, Германия и Великобритания са нанесли загуби и вреди на стойност 461 млн. долара.

Според учените нито нови пътища, нито свръхинтелигентни навигационни системи ще решат проблема със задръстванията и последствията от тях. Единствено високи данъци биха накарали много от водачите на МПС-та да си останат в къщи или да се качат на алтернативен транспорт.

Част от предложената иновация са и различните налози, които ще са съобразени с натовареността на даден маршрут. Така например ако до работата ви има два възможни пътя, но единият е по-натоварен от другия, то водачът ще плати повече ако премине през по-натоварения.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини