Last news in Fakti

7 Август, 2018 10:45 7 115 23

Данък "задръстване" за шофьорите

  • задръстване-
  • автомобили-
  • данък
Данък "задръстване" за шофьорите - 1
Снимка: Shutterstock

Американски и германски специалисти предложиха да се въведе динамичен налог за автомобилисти. Този нов данък ще се изчислява на база колко време един водач е престоял в автомобила си.

Предполагаемият ефект от приемането на такъв данък ще е намаляване на задръстванията и защита на околната среда от замърсяване. По оценки на авторите на проекта, само през миналата година задръстванията в САЩ, Германия и Великобритания са нанесли загуби и вреди на стойност 461 млн. долара.

Според учените нито нови пътища, нито свръхинтелигентни навигационни системи ще решат проблема със задръстванията и последствията от тях. Единствено високи данъци биха накарали много от водачите на МПС-та да си останат в къщи или да се качат на алтернативен транспорт.

Част от предложената иновация са и различните налози, които ще са съобразени с натовареността на даден маршрут. Така например ако до работата ви има два възможни пътя, но единият е по-натоварен от другия, то водачът ще плати повече ако премине през по-натоварения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АзРобота

    38 0 Отговор
    Йей!!! Нов данък! Браво, супер, чудесно, прекрасно. Направо да минат да ни инсталират по един датчик на устата и да ни таксуват, и въздуха, който дишаме... Не съм против данъците, ако са разумни и обосновани, но това на нищо не прилича. Поне парите, които вземат да отиваха по предназначение, а не в дълбоки джобове и пукнатини в бюджетите...
  • 2 баба

    24 0 Отговор
    Целта на всички еконатоварени данъци е в личен автомобил да пътуват само хората, които не мислят за пари. Да сложат квоти. Нали всички са равни..наужким.
  • 3 асддса

    16 1 Отговор
    за 3те уж най-развити страни в света какво са 460 милиона на година ?
  • 4 Г. Е. М.

    24 0 Отговор
    Ся, да попитам само де: кога ще ни сложат и данък "жив съм"? Аман от щуротии, ей. Направиха така, че всеки да се мята на кола и да кара, а сега реват. По-добрия вариант, според мен е да се задължи всеки водач при престой в задръствания, да прави нещо полезно - да плете чорапи, фланели, да шие гоблени, идеи много, според способностите...
  • 5 no name no face no number

    14 0 Отговор
    Ей на нищо не прилича вече тази демокрация ще напусна скоро този неадекватен съюз роб на САЩ. Освен да измислят простотии за друго хич не ги бива. Жалки крадци облечени в закон

    Коментиран от #7

  • 6 Един

    8 0 Отговор
    Абе пълни глупости, а пък вие им вярвате.
  • 7 onq s konq

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "no name no face no number":

    Остава да кажеш къде ще отидеш като напуснеш "този неадекватен съюз,роб на САЩ".Също не е зле да обясниш кого искаш да уплашиш със "заканите" си да напуснеш.И последно това "скоро"...значи ли че може да се проточи толкова,че дори да забравиш за решението си?

    Коментиран от #18

  • 8 Еее

    7 1 Отговор
    Ами ние бакшишите какво ще правим като стоим по цял ден в колите😂

    Коментиран от #11

  • 9 Кирил

    11 0 Отговор
    Абе не публикувайте такива статии че само давате идеи на нашите политици аман от тия данъци .
    Пс
    Човеците са единственият вид които трябва да си плаща за да живее на тази земя.
  • 10 якя

    5 0 Отговор
    Супер тъпа идея!
  • 11 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Еее":

    Не бой се , скоро задръствания няма да има , ама и вас няма да ви има , колите ще се движат сами ! И няма да им трябва място за паркиране !!
  • 12 гост

    2 13 Отговор
    Крайно време в всички тук да разберат , че понятието "личен автомобил" няма място в градовете !!! Особено в големите !! А който не го разбира , да си плаща като поп , и данък задръстване и други "данъци" , които ще се появяват , докато вденете , че така няма да я бъде !!!

    Коментиран от #14, #21

  • 13 Марио

    7 1 Отговор
    Поредната простотия, измислена от простаци с цел да крадат пари.Тези хора, които измислят тея простотии трябва да се заключват някъде и да изхвърлят ключа.Използване на алтернативни транспорти.Вие нормални ли сте бе???Автобусът не замърсява ли???Е това предложение изпреварва всички други по глупост и тъпотия.Стига сте крали и престанете да лъжете,че автомобилите замърсяват.Няма нищо такова.Има много други неща,които замърсяват повече,вече сме ги изброявам много пъти.Спрете да ни правите на луди и прости.
  • 14 Марио

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Мойто момче,като живея в града къде да карам.На луната или на полето ли??Колата ти трябва точно в града,за да се предвижда и бързо и да не чакаш 3 часа автобус,да не мъкнеш багажа на ръка.Заради такива като теб всичко е сбъркано.Включително и ти.Иди в колата там ще ти е чисто.

    Коментиран от #22

  • 15 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 1 Отговор
    Една от причините да не искам да се размножавам на таз заухава планета
  • 16 1234578

    7 0 Отговор
    Малоумници, градовете не са проектирани за толкова много хора и автомобили. Има задръстване защото хората искаме да живеем в пренаселени градове и защото градовете са били проектирани за по-малко жители. А искаме да живеем в пренаселени градове, защот отам се плащат по-високи заплати и по лесно се намира работа и има повече потенциални хора за общуване.

    Вероятно трябва да се помисли за създаване на градове на бъдещето от "нулата". В които придвижването на хората, автомобилите и градският транспорт да са съобразени още на етап проектиране. или пък да се създаде нов вид транспорт и инфраструктура.

    Коментиран от #23

  • 17 Капитализъм

    1 0 Отговор
    Бреййй много са "изобретателни" от легализираната мафия! Както винаги алчността побеждава акъла!
  • 18 no name no face no number

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Ако ще се забави ще е по семейни причини, но се надявам на подкрепа. Дано да е скоро.Накъде ще видим има Азия и някои независими що годе добри страни и в други посоки.Със сигърност няма да е Сащ Канада Австеалиа Нова Зеландия и подобни на ЕС изчерпани държави
  • 19 Тези

    2 0 Отговор
    Не им остава за крадене и само простотии мислят.Тъпи са колко то нашите.
  • 20 Баш майстора

    5 0 Отговор
    "Нанесените щети" за 461млн долара на 490млн население на трите държави означават по-малко от 1 долар на човек, при положение, че всеки техен жител плаща десетки хиляди под формата на данъци годишно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Марио":

    Твоето момче можеш да си го търсиш в къщи , ако имаш такова !! А някои си спомнят отлично как преди някакви си 30-тина години в София думата задръстване беше непозната , при население около милион , без метро и доста от днешните булеварди и със доста по-малъй градски транспорт !!! И какво ти било удобно на тебе , "целокупния софийски народ" слабо го интересува !! Както на запад хора с десет пъти по големи доходи от теб се "возят" на обществен транспорт и не претендират кое им било удобно , така и ти ще влезеш в пътя с тоягата наречена данъци !!!
  • 23 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "1234578":

    Такива градове отдавна са проектирани , а някои и построени по света ! Обаче това с нищо не променя проблема за съществуващите , които няма да изчезнат просто така , а и няма скоро да бъдат изоставени !! И понеже улиците не могат да се разширяват просто така , логичното решение е , че по-голямата част от автомобилите просто трябва да ИЗЧЕЗНАТ !!! И точно това ще стане в близките 10-15 години , чрез навлизането на автономните споделени автомобили и развитието на обществения транспорт ! А понятието "личен автомобил в града" ще изчезне както преди него изчезнаха каляските с коне !!