Отидете към основна версия

5 451 13

Geely купува Volvo за $1.8 млрд.

  • volvo-
  • geely-
  • ford-
  • xc60-
  • s60-
  • китай

Ford обяви официално, че е постигнал споразумение за продажбата на Volvo с китайския производител Zhejiang Geely Holding Group Company Limited (Geely). Сделката на стойност $1.8 млрд.ще бъде финализирана през есента и включва всички активи и интелектуална собственост на шведската марка.

$200 млн. от сумата по продажбата ще бъдат преведени със запис на заповед, а основната част китайците ще внесат в брой. Условията по договора задължават Ford да продължи да сътрудничи за гладката смяна на собствеността. Американците ще доставят двигатели, заготовки и други компоненти и занапред, без да се конкретизират някакви срокове.

Разработените съвместно от Ford и Volvo технологии са обект на допълнителни споразумения, по силата на които шведската марка ще получи подлицензи за предоставяне на интелектуална собственост на трети страни, включително Geely. Клаузите вероятно касаят радарните технологии на Volvo, системата за двоен съединител PowerShift и технологиите за принудително пълнене.

Около бъдещата моделна гама на шведската марка под ръководството на Geely има неясноти. Наскоро шведите представиха кросоувъра XC60 и обновиха кабриолета C70. През тази година започват продажбите и на изцяло новия седан S60.

Източници, близки до Geely, съобщават, че китайците възнамеряват да разработят два или три големи и луксозни модела през следващите четири години. Амбициозният план цели достигането на продажби от 1 млн. возила срещу 400 000 сега. 200 000 от тях могат да бъдат реализирани на китайския пазар.

Скорошни сведения разкриват плановете на Geely да постои нова фабрика за производството на Volvo в провинция Гуандон. Шведската централа на марката обаче ще запази водещата си роля в продуктовото планиране, маркетинга и развойната дейност. В Китай ще работят инженерите на средно ниво. Производството също ще бъде пренесено там, което ще свие разходите с 30% в сравнение с Швеция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини