Отидете към основна версия

5 982 9

Дизел за следващата Mazda RX-7?

  • mazda-
  • rx-7-
  • rx-8-
  • ванкел

Източник от Хирошима твърди, че Mazda вече работи усилено върху наследник на RX-7, а изпитваните прототипи са задвижвани от роторни мотори, работещи както на бензин, така и на дизел. Според информацията от развойния отдел на компанията са поканили група външни пилоти за тестове на мулетата, а дизайнерите сондират за идеи и отзиви сред контролна група "клиенти".

От ръководството на Mazda все още не са дали окончателно зелена светлина на следващия RX-7. Инженерите на компанията настоявали да се запази Ванкеловият двигател, който отличава модела от всичко друго на пазара, но все още не била постигната желаната комбинация от динамични показатели, икономичност и вредни емисии.

Новото поколение на роторния мотор, което вече носело неофциалния индекс 16Х за вътрешнофирмено ползване, разходвало много по-малко гориво, но мощностните му характеристики все още не били на желаното ниво. Друг проблем бил разходът на масло, който се оказал доста по-висок от планираното при сегашната RX-8. Очаква се 16Х да развива поне 300 к.с. и да позволява ускорение до 100 км/ч за по-малко от 5.0 секунди.

Двутактовият роторен прототип нямал предпочитания към вида на горивото, което позволявало на инженерите на Mazda да го настроят както за работа на бензин, така и на дизел. Всъщност на теория не съществувало никакво ограничение за вида гориво при такъв тип агрегати - можело да се използва дори рициново масло, което давало надежди на японците и ги карало да продължават традицията.

Основен двигател зад идеята за ново издание на RX-7 е Mazda North American Operations, от която настояват, че в Щатите все още има достатъчно широка ниша за евтин спортен модел с Ванкелов мотор. Някои от последните концепти на марката пък показват как би могло да изглежда следващото поколение на модела, който със сигурност би заел черти от външността на Kabura и Furai.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини