Отидете към основна версия

4 018 14

Китайският автомобилен пазар се свива за пръв път от 30 г.

  • пазар-
  • продажби-
  • китай

В продължение на три десетилетия китайският автомобилен пазар расте непрекъснато и през 2009 г. стана най-големият в света, изпреварвайки американския. След четири последователни месеца на спад обаче тази година може да стане първата от 1990-а насам, в която са продадени по-малко нови коли от предишната, съобщава Reuters.

Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) очакваше ръст от 3% за 2018 г., но прогнозите не се сбъдват. От януари до октомври в страната са купени 22.87 млн. коли, с 0.1% по-малко от аналогичния период през миналата година.

Само през октомври китайският автомобилен пазар се е свил до 2.38 млн. продажби, спад с 11.7% в сравнение със същия месец на 2017-а. Това е най-слабият резултат от 2012 г. насам.

"Ситуацията не изглежда добре и няма надежди да се подобри до края на годината заради слабия пазар и високата летва, поставена през 2017-а", коментира Йеил Цян, шеф на шанхайската консултантска компания Automotive Forsight. Според него производителите ще предприемат всички възможни мерки да стимулират продажбите и да обърнат негативната тенденция.

Роля за свиването на китайския автомобилен пазар играят и митата, наложени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, коментира Reuters. Единствената добра новина за местните производители е огромният скок в продажбите на електромобили. От януари до октомври в Китай са купени 860 000 нови коли на ток, със 75.6% повече, отколкото за същия период през миналата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини