Отидете към основна версия

20 459 29

Най-икономичният автомобил влиза в серия

  • volkswagen-
  • xl1-
  • l1

Фотографи на американското списание Road&Track заснеха тестово муле на най-икономичния автомобил в света Volkswagen XL1 по време на зимни изпитания. Първият прототип на колата с разход от 1 литър на 100 км бе показан още през 2002-ра, а ако се съди по напредъка на немците, серийното производство може би ще започне още през 2014 г.

За разлика от концепта тестовият XL1 има по-традиционна архитектура на купето. Вместо тандемното разположение на местата едно зад друго, седалките на мулето са една до друга, а куполообразният "похлупак" е заменен от по-практични врати тип "крило на чайка".
 
Подобно на последния вариант на концепта L1, серийният XL1 ще се оборудва с двуцилиндров дизел с обем 0.8 литра, мощност 47 к.с. и въртящ момент 89 Нм, който ще задвижва задните колела. Той ще се комплектова със седемстепенна трансмисия DSG с два съединителя.
 
Нафтовият агрегат ще бъде подпомаган от електромотор с мощност 27 к.с. Благодарение на него XL1 ще може да изминава определено разстояние само на ток.
 
По данни на Road&Track колата ще тежи 795 кг, което се смята за отлично постижение за возило с комбинирано задвижване. Ниското тегло е постигнато чрез изработката на възможно най-много детайли от алуминий и въглеродни нишки. От тези материали ще бъдат направени над 70% от частите на XL1. На чугуна и стоманата се падат едва 23.2%.
 
Рекордно ниският разход на авангардното VW обаче става възможен не само за сметка на ниската маса. Волфсбургските конструктори са успели да намалят коефициента на въздушно съпротивление до 0.186. За сравнение при един от най-обтекаемите автомобили на пазара в момента Chevrolet Volt този показател е 0.28.

Макар да изглежда като спортно купе с доста динамичен дизайн, бъдещият автомобил ще бъде всичко друго, но не и бърз. По непотвърдени сведения максималната скорост ще бъде електронно ограничена на 120 км/ч, а ускорението до 80 ще отнема мъчителните 32 секунди.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини