Отидете към основна версия

10 799 12

Електрическа "Костенурка" бие Tesla

  • black current iii-
  • tesla-
  • драг-рейсинг

Електрическа версия на легендарния VW Beetle постави нов рекорд на драг-състезание. Надпреварата за екологично чисти автомобили се проведе на британското трасе Santa Pod. Там електромобил с името Black Current III зае първо място и постави нов рекорд в класа XS, изминавайки четвърт миля за 11.24 секунди.

Постижението е по-добро със секунда и половина от това на всепризнатия електрически роудстър Tesla. Скоростта, която Black Current III постигна в края на правата, беше 183.5 км/ч. Най-интересното обаче е, че този автомобил е построен на платформата на VW Beetle от 60-те години на миналия век.

Black Current III е разработен от трима европейци. Братята Оли и Сам Янг се захващат с идеята за собствен драг-автомобил още преди шест години. Периодично осъвременяват техническата част на колата, като в крайна сметка се стига до монтиране на два електромотора от стандартен електрокар, които се захранват от 60 12-волтови акумулатора.

Според създателите на Black Current III ускорението от 0 до 100 км/ч става за три секунди. Автомобилът е построен върху стоманена рама, като в твърдия метал има добавки от хром и молибден, а панелите са изработени от стъклопласт. Акумулаторите са разположени отпред и отзад - по 30, за да може масата на автомобила да е идеално разпределена между двата моста. В бъдеще създателите на Black Current III възнамеряват да сменят батериите Odyssey PC680 с йон-литиеви.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини