Отидете към основна версия

3 Декември, 2018 13:23, обновена 3 Декември, 2018 13:23 12 415 21

Най-бързата серийна кола от 70-те

  • panther 6

Едва ли още някой си спомня Лондонското автомобилно изложение от 1977-а, когато Panther 6 хвърля всички останали премиерни модели в оркестъра. За да натрие носовете на автомобилните критикари, английският конструктор Робърт Дженкъл решава да създаде най-бързата серийна кола в света. Верен на навиците си, британецът гребе щедро от чуждото ноу-хау и естествено се ориентира към модата на деня - фантастичния Ty­rell от Formula 1, чиито шест колела предизвикват бурен смях при първата поява на болида на пистата. Само след две състезания обаче FIA забранява участието на автомобила в шампионата, защото "карикатурата с шест гуми" се оказва без конкуренция.

Panther Six използва абсолютно същата схема като състезателния си вдъх­новител. Четирите колела от­пред са управляеми, а задните задвижват тежащия 1 300 кг автомобил. Двигателят е разположен централно, като местата на водача и пътника са изместени максимално напред. Тъй като не разполага с достатъчно средства за разработката на собствен мотор, Дженкъл привлича някои от най-добрите капацитети на Острова и им връчва грамаден V8 от Cadillac с условието въобще да не му го връщат, докато не го форсират до 600 к.с. Те увечилават работния обем до 8 194 см3, добавят два турбокомпресора и успяват да постигнат 448 kW при 5 500 об/мин, малко над заветните 600 коня. Шасито и трансмисията са проектирани и производени от Panther в бившите цехове на F1-отбора Cooper в Байфлийт, графство Съри.

Моделът поставя няколко забележителни рекорда. През 1977-а Six печели титлата "Най-бърз сериен автомобил в света" с максимална скорост от 322 км/ч. По същото време няма кола, която да ускорява по-светкавично - за 4.9 сек. от 0 до 100 км/ч и за 8.0 до 160. Всъщност "сериен" е твърде смело понятие, употребено по адрес на "Шестицата". По различни данни са сглобени между 2 и 15 автомобила, от кои­то според слухове до днес е оцелял само един. Говори се, че е собственост на саудитски принц на име Алуалид Бин Талал - мултимилиардер и медийна акула с дялово участие в гиганти като AOL, Compaq, Eastman Kodak и Xerox.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини