Last news in Fakti

3 Декември, 2018 13:23, обновена 19 Юли, 2022 14:12 12 400 21

Най-бързата серийна кола от 70-те

  • panther 6
Най-бързата серийна кола от 70-те - 1

Едва ли още някой си спомня Лондонското автомобилно изложение от 1977-а, когато Panther 6 хвърля всички останали премиерни модели в оркестъра. За да натрие носовете на автомобилните критикари, английският конструктор Робърт Дженкъл решава да създаде най-бързата серийна кола в света. Верен на навиците си, британецът гребе щедро от чуждото ноу-хау и естествено се ориентира към модата на деня - фантастичния Ty­rell от Formula 1, чиито шест колела предизвикват бурен смях при първата поява на болида на пистата. Само след две състезания обаче FIA забранява участието на автомобила в шампионата, защото "карикатурата с шест гуми" се оказва без конкуренция.

Най-бързата серийна кола от 70-те

Panther Six използва абсолютно същата схема като състезателния си вдъх­новител. Четирите колела от­пред са управляеми, а задните задвижват тежащия 1 300 кг автомобил. Двигателят е разположен централно, като местата на водача и пътника са изместени максимално напред. Тъй като не разполага с достатъчно средства за разработката на собствен мотор, Дженкъл привлича някои от най-добрите капацитети на Острова и им връчва грамаден V8 от Cadillac с условието въобще да не му го връщат, докато не го форсират до 600 к.с. Те увечилават работния обем до 8 194 см3, добавят два турбокомпресора и успяват да постигнат 448 kW при 5 500 об/мин, малко над заветните 600 коня. Шасито и трансмисията са проектирани и производени от Panther в бившите цехове на F1-отбора Cooper в Байфлийт, графство Съри.

Най-бързата серийна кола от 70-те

Моделът поставя няколко забележителни рекорда. През 1977-а Six печели титлата "Най-бърз сериен автомобил в света" с максимална скорост от 322 км/ч. По същото време няма кола, която да ускорява по-светкавично - за 4.9 сек. от 0 до 100 км/ч и за 8.0 до 160. Всъщност "сериен" е твърде смело понятие, употребено по адрес на "Шестицата". По различни данни са сглобени между 2 и 15 автомобила, от кои­то според слухове до днес е оцелял само един. Говори се, че е собственост на саудитски принц на име Алуалид Бин Талал - мултимилиардер и медийна акула с дялово участие в гиганти като AOL, Compaq, Eastman Kodak и Xerox.

Най-бързата серийна кола от 70-те


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    9 48 Отговор
    боже, колко напредват времената - това е бързо колкото старата ми Да4ия Соленза и то на газ !

    Коментиран от #3, #15, #20

  • 2 Антон

    27 9 Отговор
    Супер интересна статия. По-често пишете за такива коли, а не за разни коли на по 20 и повече години като хонда интегра, сааб и подобия налични във всяка автоморга.
  • 3 ванката

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    тежка секта те е хванала имаш нужда от сериозен психиатър...

    Коментиран от #4

  • 4 сектант

    10 20 Отговор

    До коментар #3 от "ванката":

    имаш нужда да те погали лукса на новия ми дъстър

    Коментиран от #6

  • 5 гошо

    24 2 Отговор
    доста грозновата но интересна и ми харесва, навремето я имаше в картинките на дъвките бибип

    Коментиран от #10

  • 6 Анонимен

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Айде бегай да се къпеш в лукс. И аз имам 2 дачии но не съм тръгнал да ги хваля колко са луксозни. Като ме питат казвам добър автомобил за работа е и е новият модел на москвич.

    Коментиран от #7

  • 7 сектант

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    аз имам 5 лоджита ама не се надувам като пеликан
  • 8 сектант

    3 4 Отговор
    имам к 2 камили ама само лятото ги ползвам, че няма климатик

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "сектант":

    Ей човек сериозно трябва да отидеш на лекар! Ама не обикновен лекар ,за твоето състояние трябва да от доцент нагоре,най добре професор!

    Коментиран от #11

  • 10 Брат

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "гошо":

    И аз имах такава. Моята обаче беше от Turbo :)
  • 11 сектант

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    а ти трябва да отидеш на кафе с някоя мадама ам вземи дачията ще ти я заема направо де подмокрят ученичките като минеш с нея и дадеш малко газ на 2ра

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "сектант":

    Виж сега смешко! Аз с ученички нямам работа че да не ме осъди за педофилство!!! Аз жените ги водя не на кафе а в някой хотел на all inclusiv ,зимата на Банско или Велинград ,а лятото на морето за два три дена ! И ако взема дачията ще ме питат толкова ли съм закъсал че съм се качил на Дачия , защото карам немски сув вече е 5 годишен и е над 300кс сток!!!:)))

    Коментиран от #16

  • 13 бат мишо

    3 0 Отговор
    беше картинка нр първи имах я в колекцията ,още я имам синока и се радва . в първата серия би бип първа излезе-
  • 14 Като гост

    2 0 Отговор
    На некви мизерници са им дали по 3лв и постоянно без повод споменават дачия та дачия. Случайно карах 2км. едно сандеро, дано не ми се наложи някога това да ми е колата.
  • 15 никси

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    това кога се е правило ти не си бил заплануван от бащати камоли да си бил роден
  • 16 Генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Не беше ли 250коня, ве госте? Ти само пямпаш лъжи. Всеки път пишеш различни неща. Следя те от няколко седмици вече!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Жоже

    0 0 Отговор
    Това са лъжи в "статията".
  • 19 Мачо

    1 0 Отговор
    В началото на 80-те я имаше под №3 в Бибит дъвките - гледахме я като извънземен кораб и бяхме сигурни че не съществува! :)
  • 20 Христо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Съмнявам се дачийката да прави от 0-100 за 4.9 секунди ,тъй че тази кола си доста бърза и до ден днешен,8.2литра с два турбо компресора,5 дачии и малко като кубатура :))
  • 21 ивооооооВ

    1 0 Отговор
    223369-