Отидете към основна версия

10 911 26

Тествахме новата B-Klasse на Mercedes

  • mercedes-benz-
  • тест-
  • b-klasse

Палма де Майорка, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Имаше времена, когато собствениците на класически Mercedes-и се отнасяха скептично към т.нар. baby-Benz или познат ни още с индекса 190. Времената обаче се промениха и компанията от Щутгарт започна да прави още по-малки коли, при това с предно предаване. Компактните Mercedes-и започнаха да се правят и във вариант хечбек, а впоследствие се появи и т.нар. микрован. В моделната гама на германците той се позиционира като B-Klasse, а сега на ход е новата генерация на този малък ван. Екипът ни направи обстоен тест на новата B-Klasse W247, впечатленията си от който ще ви разкажем сега.

Екстериор


Въпреки подчертания семеен характер на този автомобил, и при него ясно личат някои от AMG-гените на марката. В долната част на задната броня се забелязва ефектен дифузьор и два блестящи ауспухни накрайника. Отпред новата B-Klasse прилича на по-малката A-Klasse, но някак си изглежда "по-възмъжала". Формите са по-закръглени, точно като тези на един семеен мъж. А за да може вътре да се поместят жена и три деца, например, таванът е станал по-висок, салонът е изтеглен напред, капакът на моторния отсек е скосен. Така се получава една, можем да кажем не от най-запомнящите се визии на типичен компактен ван. Автомобилът има спортни нотки, но не е впечатляващ. За сметка на това пък е много практичен, което се забелязва веднага щом човек влезе в салона.

Интериор


Интериорът също е взел много неща от новата A-Klasse. Приборният панел и новата мултимедийна система MBUX са обединени в един клъстер, състоящ се от два съседни дисплея. Аналогови уреди вече няма, а изкуственият интелект на MBUX предлага много удобства и определено е насочен към по-младите и модерни хора. Уникална характеристика на тази система, разшифроването на която означава Mercedes-Benz User Experience, е способността ѝ да се самообучава благодарение на вградения софтуер с изкуствен интелект. Системата MBUX може да бъде персонализирана и адаптирана към нуждите на потребителя.

Най-любопитното за нас обаче е, че тази система е изцяло разработена в България от експертните екипи на Visteon България и то само в едно устройство. MBUX интегрира в себе си управлението на няколко традиционно отделни продукта - инструментално табло, дисплей, хед-ъп дисплей, аудио система и модул за свързване с мобилни устройства. Още нещо любопитно е, че MBUX се предлага още в базовото оборудване на новата B-Klasse. Що се отнася до комфорта в салона, то той определено е на лице. По-вертикално разположение на водача и пасажерите прави усещането като в кросоувър, остъклената площ пък създава визуален простор, а седалките са меки, ергономични и удобни. Багажното пространство също е функционално, а обемът му е 420 литра. Като цяло салонът не блести с лукс, но пък е практичен и просторен, а качеството на материалите и това на самата сглобка са на познатото ни прецизно немско ниво.

Двигатели


Новите дизелови мотори на B-Klasse работят съвместно с осемстепенна роботизирана скоростна кутия, която е собствена разработка на Mercedes. Всички двигатели, които се монтират на W247, покриват нормите на екологичния стандарт Евро-6, но в Испания миниванът дебютира с двулитрови дизели с мощност от 150 до 190 к.с. в зависимост от модификацията. Именно тези два агрегата са най-оптимални, както спрямо характера, така и спрямо конструкцията и теглото на B-Klasse. Останалите агрегати в гамата ще се предлагат със седемстепенен автомат 7G-DCT. Те са 1.5-литров турбодизел със 116 к.с. и 1.3-литровия бензинов двигател, разработен съвместно с Renault. Той ще развива 136 или 163 коня. На по-късен етап ще започне предлагането на още няколко моторизации и версия с двойно предаване.

Ходови характеристики


Колата разполага с няколко режима, сред които и спортен, но на този автомобил най-му подхожда режимът Comfort. Окачването е меко, подобно на това на по-големите Mercedes-и, но от волана има още какво да се желае. Той не е достатъчно информативен, което се усеща особено много при по-спортна езда. Всъщност, този автомобил въобще не е предвиден за "улични състезатели". По-високият център на тежестта също се усеща при завои с висока скорост. Кренът не е малък, но пък за сметка на това, както вече споменахме, возията е много мека. В заключение можем да кажем, че наглед скучноватата B-Klasse, всъщност е може би най-добрият градски автомобил на марката. На магистрала колата също се чувства абсолютно комфортно, като един от минусите, за нашата страна особено, е доста сниженият клиренс, който може да създава леко неудобство по разбити пътища, каквито у нас съвсем не липсват.

Цена


Първите автомобили пристигат у нас през февруари 2019-а, като базовата цена е 58 350 лева с ДДС. От вносителя на Mercdes-Benz в България споделиха, че цените са с 15% по-ниски от тези на предходната генерация, а базовото оборудване е по-богато. За тези пари получавате автомобил, който е доказателство, че минивановете все още не са отживелица. Разполага със сравнително спортен (за миниван) екстериор, с екстри, присъщи на по-луксозните автомобили и с типично меката возия на Mercedes-Benz.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини