Отидете към основна версия

11 094 16

Продава се рядка парадна "Чайка"

  • газ-
  • газ-14-
  • чайка-
  • обява-
  • продажба

Един от едва 15-те произведени парадни кабриолета ГАЗ-14 05 си търси нов собственик в най-големия казахстански град Алмати. "Чайката" е професионално реставрирана и се намира в безупречно състояние, но цената ѝ е солена - 39 000 000 рубли (€515 976).

Парадният кабриолет се произвежда между 1982 и 1988 г. по поръчка на Министерството на отбраната на СССР. Построен е на базата на стандартния ГАЗ-14, като шасито е подсилено, за да се компенсира липсата на покрив и загубата на структурна здравина.

ГАЗ-14-05 се оборудва с 5.5-литров V8 с 220 к.с. Запасът от мощност може да изглежда недостатъчен, но парадните кабриолети по принцип не се нуждаят от повече, тъй като основното им предназначение рядко изисква движение с по-висока скорост от тази на пешеходец.

Продаваният в Казахстан автомобил разполага с всички оригинални аксесоари като стойка за микрофон, флагщок и специална дръжка, която дава опора на правостоящия пътник по време на движение. Всички кабриолети от модела са боядисани в цвета на парадните мундири на съветските генерали и маршали.

15-те произведени кабриолети са пръснати по целия свят. Първият екземпляр се намира в музея на ГАЗ, друг е подарен на кубинския лидер Фидел Кастро от съветското правителство.

Няколко бройки са забелязани в грузинската столица Тбилиси и през 1995 г. са изпратени в Москва за участие в парада по случай 50-годишнината от победата във Втората световна война, а в Украйна има два кабриолета от модела.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини