Отидете към основна версия

91 327 75

Спукана гума, а нямате резервна

  • гума-
  • вулканизатор-
  • резервна гума-
  • съвети

Знаете ли какво може да направи водач на МПС ако ненадейно спука гума на пътя и няма резервна? Вариантите не са много, но като начало трябва да имате помпа. Независимо електрическа или ръчна/крачна, помпата може да ви спаси.

Просто помпате гумата, при това две-три деления над предписанието и карате на "прибежки". С други думи спирате през кратки разстояния и проверявате дали не е спаднала прекалено много.

Опасностите идват, когато налягането в гумата (ако не е run flat) спадне дотолкова, че джантата започне да притиска меката гума в асфалта. Тогава рискувате да повредите гумата безвъзвратно.

Другото, което трябва да направите паралелно с това е да потърсите в интернет най-близкия вулканизатор. В краен случай може да се използва и вулканизиращо лепило, но то е вредно за гумата.

Ако все пак не намерите вулканизатор, а магазин от който да купите въпросният самозалепващ спрей, то знайте, че след като напомпате гумата с него, трябва по най-бързия начин да намерите "гумаджия", който да премахне лепилото. Престои ли в гумата повече време (седмица, например) е почти невъзможно премахването му.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини