Отидете към основна версия

13 303 20

Апаши откраднали 61 "дизелгейтски" коли

  • volkswagen-
  • audi-
  • дизелгейт-
  • кражба

Двама жители на Детройт ще отговарят пред съда по обвинение в кражбата на 61 автомобила Volkswagen и Audi, изкупени обратно след избухването на скандала с дизеловите емисии. 42-годишният Ромейн Портър и Даниъл Онорати, на 41, отмъкнали колите от паркинга на стадион "Понтиак Силвърдоум", където били складирани.

Разкритата афера с манипулираните показатели за вредните емисии на дизеловите двигатели принуди VAG да сключи сделка с американските власти, по силата на която се съгласява да изкупи обратно автомобилите с манипулиращ софтуер. Огромният им брой обаче принуди концерна да търси достатъчно широки пространства, където да ги съхранява.

Бившият дом на футболния отбор "Детройтските лъвове" е само един от стадионите, чиито паркинги са приютили хиляди дизелови VW-та и "аудита". Според обвинението Портър и Онорати намерили все още неустановени съучастници сред служителите на спортното съоръжение и между март и септември 2017 г. успели да изкарат от паркинга 61 автомобила.

Апашите действали дръзко и мащабно, но бързо привлекли вниманието на ФБР, когато "дизелгейтските" коли се появили на вторичния пазар. Ако обвинението бъде доказано, Портър и Онорати може да лежат в затвора до 5 години и да бъдат глобени с по $250 000 (€221 405).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини