Отидете към основна версия

14 004 36

Daimler къса с Renault?

  • daimler-
  • renault-
  • nissan-
  • ола калениус-
  • дитер цетше

Прекратяване на партньорството с алианса Renault Nissan е една от мерките, които новият шеф на Daimler Ола Калениус предлага за намаляване на разходите на концерна с €6 млрд. до 2021 г., съобщава Reuters. 49-годишният швед ще смени Дитер Цетше начело на Daimler през май и една от първите му задачи като шеф ще бъде съкращаването на около 10 000 работни места с цел икономии.

Решението за намаляване на разходите бе взето от съвета на директорите след отчетения 22-процентен спад на операционната печалба на Daimler през четвъртото тримесечие на миналата година. Като причини за срива бяха посочени огромните инвестиции в електромобили, търговските войни, спадът на продажбите в Китай и общото влошаване на икономическия климат по света.

Daimler и Renault-Nissan развиват редица съвместни проекти и обменят технологии от 2010 г. Дитер Цетше смята сделката с французите за едно от най-големите си постижения като шеф на немския автомобилен гигант.

Първият пикап в историята на Mercedes-Benz X-Klasse е построен на базата на Nissan Navara, а новият Smart и Renault Twingo са близнаци. Освен това двата концерна разработват заедно двигатели и имат общ завод в Мексико.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини