Отидете към основна версия

11 803 8

Опасни ли са за здравето течностите в колата?

  • съвети-
  • течности-
  • автомобил

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, защото в автомобила има доста различни течности, като се започне от моторното масло и се стигне до течността за чистачки. Сега ще ви разкажем накратко кои течности могат да увредят здравето ви.

Моторно масло

Ако разгледате етикета на някое синтетично или минерално масло ще разберете, че то е доволно безвредно. Вдишването на изпарения и попадането на масло по кожата са минимално токсични. Що се отнася до отработеното масло, то нещата са малко по-различни. Мръсното моторно масло съдържа полициклични ароматни въглеводороди (с изразени канцерогенни свойства) и с него трябва да сте по-внимателни.

Охладителна течност (антифриз)

Това, може би е най-опасната течност в автомобила. Тя съдържа сладък, сиропообразен етилен гликол, който повишава температурата на кипене и снижава температурата на замръзване на водата. Тази жълта, червена или зеленикава течност може да изглежда безобидна, но тя може да е смъртоносна. Продължително вдишване на изпарения от антифриз могат да доведат до сериозни поражения в централната нервна система. Добрата новина е, че антифризът не действа на кожата.

Течност за чистачки

1/3 от състава ѝ се състои от метанол, който е доста опасен спирт. Продължително вдишване не е препоръчително, макар изпаренията от тази течност да влизат директно в салона на колата при използването ѝ. Пораженията са сходни с тези на антифриза, но са далеч по-малки. Продължително вдишване обаче, може да доведе до сериозни респираторни заболявания.

Спирачна течност

Тази течност съдържа доста от съставките на антифриза и поради тази причина също не е безвредна. Попадане на спирачна течност в очите може да доведе до отлепяне на роговицата, а върху кожата предизвиква само леко раздразнение. Въпреки това трябва да сте особено внимателни при работа с нея.

Фреон

Въпреки че новият фреон се води за значително по-безвреден, вдишването му е опасно за здравето ни. Той е доказано канцерогенен, поради тази причина, ако имате проблем с климатичната инсталация, то веднага отидете в сервиз и не се опитвайте да оправяте проблема сами.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини