Last news in Fakti

28 Май, 2019 11:55 27 834 13

Три причини редовно да проверяваме налягането в гумите

  • гуми-
  • налягане-
  • съвети
Три причини редовно да проверяваме налягането в гумите - 1

За да извлечете максимума от шофирането през лятото, уверете се, че гумите ви са с правилно налягане на въздух в тях. То влияе върху безопасността при шофиране, живота на гумите и разхода на гориво. Това са трите основни причини да го проверявате редовно.

1. По-лесно управление и повече безопасност

Налягането в гумите силно влияе върху управлението и безопасността на автомобила. Недостатъчно напомпаните гуми или неравномерното налягане в тях правят така, че автомобилът реагира бавно и има неочаквано поведение в екстремни ситуации.

„Важността на правилното налягане на гумите се усеща особено добре при екстремни ситуации, в които е необходимо бързо движение на кормилото, като например при смяна на лентата или избягване на сблъсък с животно на пътя. При дъжд, от друга страна, недостатъчно напомпаните гуми могат да увеличат спирачния път и да намалят съпротивлението при аквапланинг“, обяснява Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Нестабилността на управлението става е още по-голяма при по-тежък товар. Когато шофирате с тежък товар, ремарке или кемпер, трябва малко да увеличите налягането на гумите си.

2. По-дълъг живот на гумата

Налягането на гумите също влияе върху техния живот. Недостатъчно напомпаните гуми се износват по-бързо и са по-податливи на повреди.

„Ниското налягане води до прегряване на гумите и увеличаване на износването им. Структурните елементи на гумата се загряват и това увеличава вероятността да се получат повреди.“

Недостатъчното налягане намалява разстоянието между колелото и повърхността на гумата. Така гумата лесно може да се удря в колелото, от което се увеличава вероятността от повреда на гумата, когато колата че се качва на бордюр. През лятото неравностите и дупките на пътя могат значително да увеличат ударите върху гумите.

„В идеалния случай, ниското налягане в гумите е адресирано дори преди смяната на гумата. В най-лошия случай недостатъчно напомпаните гуми могат да се повредят дори преди да стигнете до бензиностанцията“, добави Мартин Дражик.


3. По-нисък разход на гориво и CO2 емисии

Налягането в гумите е пряко свързано с разхода на гориво и въглеродните емисии. Недостатъчното налягане увеличава съпротивлението при търкаляне на гумата, което води до ненужна консумация на гориво.

„Много производители на автомобили изброяват така наречената еко-препоръка за налягането в гумите в допълнение към препоръките за превоз на 1-3 души и пълен товар. Така се намалява съпротивлението при търкаляне и въглеродните емисии.“, обяснява Дражик.

С течение на времето въздухът излиза по малко и при нормално шофиране не може да се прецени, ако гумата е недостатъчно напомпана. Затова трябва да проверявате налягането на гумите дори след смяната им на всеки три седмици или поне преди дълго пътуване през лятото. При горещо време не е необходимо да се намалява налягането, защото ако е малко, свръхналягането не вреди на гумата.

Три причини редовно да проверяваме налягането в гумите


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    16 1 Отговор
    Още една : през лятото асфалтът и гумите се нагряват и налягането се повишава. Следва по-малко контактно петно, по-ниско сцепление + по-твърда возия(при остарели амортисьори гумата започва да се "топа" и отскача от пътя) , следва по-дълъг спирачен път и нестабилност в завоите. Преди дълъг път винаги си проверявайте налягането в гумите.
  • 2 сектант

    11 15 Отговор
    на дачията не съм ги проверявал от 2 години и е чук

    Коментиран от #12

  • 3 onq s konq

    13 4 Отговор
    Не само на гумите ,а и на джантите трябва да се проверява налягането.
  • 4 Ники

    5 9 Отговор
    1 вото не е вярно ... с по меки гуми имаш по добро сцепление ... управлението дори е по прецизно .. защото гумата реагира по бързо ... освен това го има и тоя момент за лятото .. които споменава Boxer в първия коментар ... налягането особенно лятно време се повишава доста ... иначе да .. това е за сметка на износването на гумата и на разхода ...
  • 5 върл абиторигент

    29 2 Отговор
    язе преди да се кача у голфо
    си проверевам татуировката
    и в огледалото си проверавам талибанската брадичка
    и погледа дали гледам върло и заплашително
    чак тогава потеглям
  • 6 посерко

    1 4 Отговор
    Още няколко причини:
    За да може предна лява да е равна с предна дясна.
    За да може предна дясна да е равна с предна лява.
    За да може задна лява да е равна с предна дясна
    За да може задна дясна да е равна с предна лява.

    Коментиран от #7

  • 7 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "посерко":

    Иптян тъй ней. На задните ми дават по табличката по-високо наблягане. Жипка карам. При колите може и да е тъй, ама при жипките май не е.
  • 8 Драгой

    13 0 Отговор
    Тази късокраката германка дали ще ми свали налягането в подвижните части?

    Коментиран от #9

  • 9 Алфа Ромео

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Драгой":

    Със сигурност ша свърши много добра работа...
  • 10 turan

    1 2 Отговор
    tolkova komentari ne davate primer na kolata gumite kolko vizdoh triabva da ima

    Коментиран от #11

  • 11 туршия от гуми

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "turan":

    Пише го в книжката, на В-колонката или на клапата за горивото
  • 12 Бай Шиле

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    Dacia-та е със специални самонапомващи се гуми бе левак.По тази причина си караш безгрижно.
  • 13 КИМ ЧЕН УН

    4 2 Отговор
    Я ТУКА У НАЗЕ,У КОРЕЯТА СЕВЕРНА ДЕМОКРАТИЧНА,Я ГИ ПРОВЕРЯВАМ НА ПЪТО,СПИРАМ ГИ,ТЕ ТАКА ДИГАМ РЪКА И ОНИ СПИРАТ,И Я ГИ ВИДА С МЕКИ ГУМИ,АЗ ГИ ПОМПАМ ПОСЛЕ,НАПРАВО ВЪЗДУХ ВЗИМАМ ОТ РАКЕТАТА,АМА МНОО ЯКО,СЕРИОЗНО ТИ КАААМ