Отидете към основна версия

7 629 7

Американец взе за заложник кола за споделено пътуване

  • споделено пътуване-
  • каршеринг-
  • автомобилпод наем-
  • car2go

Автомобилите за споделено пътуване се превръщат във все по-голяма напаст в големите градове по света. По силата на договорите за наем ползвателите им са задължени да ги оставят само на определени за целта зони, но това условие невинаги се спазва и стотици каршерингови коли заемат бездруго дефицитните паркоместа по улиците.

След като открил в частния си имот сребрист Mercedes-Benz CLA на оператора на автомобили за споделено пътуване Car2Go обаче, жител Сиатъл предприел радикални мерки. Дан Смит първо обиколил съседите, за да се убеди, че колата не е паркирана пред дома му от някой от тях, а след това позвънил Car2Go с ултиматум да си я приберат в срок от два часа.

Когато времето изтекло, Дан издигнал около автомобила ограда с предупредителни надписи, че се намира на частен имот, за да не може нито компанията, нито клиентите ѝ да се възползват от возилото. Мъжът обявил, че е готов да освободи колата ако от Car2Go заплатят по $65 (€58) за всеки ден престой на паркинга му, $300 (€268) за оградата и още $500 (€446) за понесените морални щети.

От компанията, разбира се, отклонили офертата и се обърнали към полицията с искане автомобилът да бъде върнат незабавно. Според адвокатите на Car2Go пространството пред дома на Смит не било обозначено като частен имот. Дан пък се позовава на елементарната логика и контрира, че тази територия априори се смята за такъв.

Подобно на останалите каршерингови оператори, Car2Go налага глоби на всеки клиент, който оставя колата под наем на непозволено място, и му прехвърля всички разходи, свързани с извозването ѝ. Случаят с Дан Смит обаче е доста по-нюансиран и евентуално съдебно решение може да наложи промени в бизнес модела за отдаване на автомобили под наем за споделено пътуване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини