Last news in Fakti

3 Юни, 2019 18:23 7 620 7

Американец взе за заложник кола за споделено пътуване

  • споделено пътуване-
  • каршеринг-
  • автомобилпод наем-
  • car2go

Автомобилите за споделено пътуване се превръщат във все по-голяма напаст в големите градове по света. По силата на договорите за наем ползвателите им са задължени да ги оставят само на определени за целта зони, но това условие невинаги се спазва и стотици каршерингови коли заемат бездруго дефицитните паркоместа по улиците.

След като открил в частния си имот сребрист Mercedes-Benz CLA на оператора на автомобили за споделено пътуване Car2Go обаче, жител Сиатъл предприел радикални мерки. Дан Смит първо обиколил съседите, за да се убеди, че колата не е паркирана пред дома му от някой от тях, а след това позвънил Car2Go с ултиматум да си я приберат в срок от два часа.

Когато времето изтекло, Дан издигнал около автомобила ограда с предупредителни надписи, че се намира на частен имот, за да не може нито компанията, нито клиентите ѝ да се възползват от возилото. Мъжът обявил, че е готов да освободи колата ако от Car2Go заплатят по $65 (€58) за всеки ден престой на паркинга му, $300 (€268) за оградата и още $500 (€446) за понесените морални щети.

От компанията, разбира се, отклонили офертата и се обърнали към полицията с искане автомобилът да бъде върнат незабавно. Според адвокатите на Car2Go пространството пред дома на Смит не било обозначено като частен имот. Дан пък се позовава на елементарната логика и контрира, че тази територия априори се смята за такъв.

Подобно на останалите каршерингови оператори, Car2Go налага глоби на всеки клиент, който оставя колата под наем на непозволено място, и му прехвърля всички разходи, свързани с извозването ѝ. Случаят с Дан Смит обаче е доста по-нюансиран и евентуално съдебно решение може да наложи промени в бизнес модела за отдаване на автомобили под наем за споделено пътуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яка кола

    6 9 Отговор
    Мн готина колата на снимката
  • 2 123р

    32 3 Отговор
    С право иска пари. На вас да ви се паркира кола във ВАШ имот и вие така ще ревете. Car2go да накарат техния служител да плати за грешката и да се оправят а не да се правят на интересни със съд.

    Коментиран от #3

  • 3 Гад

    7 24 Отговор

    До коментар #2 от "123р":

    само че колата не е в имота а е пред него. Цървула е като бай Ганьо, мисли си че улицата пред тях му принадлежи. Да, ама не. Ако си платща на общината може да си запази паркомясто!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 джамбазин

    24 4 Отговор
    Що на мен някой не ми паркира мерцедес в двора , за два часа съм я разглобил за части.
  • 5 Порно

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гад":

    Всъщност не е на улицата, а на площадка пред дома му. Има разлика, там повечето къщи са така.
  • 6 Сус бе Ганчо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гад":

    Поне филми не гледаш ли? Не си забелязал как имат алея от улицата до гаража сии там няма ограда?
  • 7 гост

    2 0 Отговор
    Брех тази ограда от ръждиво желязо и тел много скъпа, бре. 300 долара. И полицията няма право да вземе колата. Друг е въпросът на какво основание иска пари за това, защото това вече е стопанска дейност и става много сложен казус. Няма лошо да им задържи колата, но мисля, че законово право да иска пари за престоя няма при липса на регистрация и разрешение за това. Граждански иск обаче може да заведе без проблем срещу компанията и по всяка вероятност ще го спечели.