Отидете към основна версия

12 229 92

Mercedes-Benz EQE тръгва за скалпа на Tesla Model S

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • tesla-
  • eqe-
  • model s-
  • eqs

Превъзнасяна или оплювана, Tesla Model S преобърна автомобилната индустрия с краката нагоре. Утвърдените производители изведнъж осъзнаха, че електромобилите могат да бъдат алтернатива на бензиновите и дизеловите коли не само в очите на екологични фундаменталисти.

Model S се произвежда вече 7 години, но въпреки това все още няма равен по автономен пробег, динамични показатели и технологично развитие. Това не дава мира на германските производители, които до последно смятаха, че електрификацията е просто моментна мода и инвестициите в усъвършенстване на дизела са по-перспективни.

Когато най-сетне разбраха, че който се смее последен, схваща най-бавно, немците се втурнаха да наваксват изоставането. Съвсем логичното им решение бе да насочат усилията си към модерните кросоувъри (Audi e-tron quattro, Mercedes-Benz EQC) и Model S продължи да се състезава в собствена лига.

Това обаче скоро ще се промени благодарение на един от последните проекти, на които Дитер Цетше е дал зелена светлина като шеф на Daimler, твърди британското сп. Autocar. Преди да отстъпи кормилото на концерна, мениджърът е одобрил шести електрически модел на Mercedes-Benz, който трябва да "влезе с бутонките" точно на Tesla Model S.

Подробности за бъдещия EQE разкриват документи от китайското Министерство на информацията и технологиите, в които електромобилът се споменава с вътрешнозаводския индекс V295. Той ще се появи на пазара през 2022-ра, точно десет години след Model S.

Електрическата E-Klasse ще бъде построена на платформата MEA и ще бъде по-малка от посестримата си с ДВГ, но ще предлага вътрешно пространство колкото в S-Klasse. Впоследствие на същата база ще бъде изграден и флагманският електромобил на Mercedes-Benz, който ще носи името EQS.

EQE ще се оборудва с два електромотора за всяка от осите, макар че не е изключено да има и версия само със задно предаване за феновете на класическата компоновка. Сумарната мощност на системата ще надхвърля 408 к.с., а въртящият момент ще бъде поне 765 Нм.

Електрическата E-Klasse ще може да изминава до 600 км с едно зареждане (колкото автономния пробег на Model S Long Range след модернизацията от април), а оборудването ще включва активно пневматично окачване, четири завиващи колела и автопилот от трето ниво.

Mercedes-Benz EQE ще се произвежда в новия Завод 56 на компанията, където ще се сглобява и EQS, и от съвместно немско-китайски предприятие в Пекин. Цената на електромобила ще бъде съпоставима с тази на Tesla Model S.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини