Отидете към основна версия

5 845 8

Luma CLR 730 RS

  • luma-
  • luma design-
  • michelin

Приятел в нужда се познава

Неотдавна инженерите от известното тунинг студио Luma Design се захващат със сериозна доработка на петата серия на BMW, но явно удрят на камък. От седана М5 те успяват да изкарат “едва” 550 конски сили, които изглежда не са им достатъчни. Поради тази причина търсят помощ от колегите си от G-Power, които любезно им предоставят силовия си тунинг пакет, третиращ V-образния десетцилиндров двигател на баварците, който от своя страна разполага със стандартна мощност 507 к.с. и максимален въртящ момент 520 Нм.

Усилията на двете компании за доработка на автомобили явно дават резултат, защото новото творение, наречено Luma CLR 730 RS, автоматично се превръща в един от най-бързите седани в света.

След монтирането на два механични компресора Asa, смяна на оригиналния въздушен филтър и основно препрограмиране на електронния блок мощността нараства до нечовешките 730 коня, а максималният въртящ момент - до 700 Нм. За сериозно подобрените динамични характеристики роля играят и новите компоненти по екстериора на автомобила. Предният и задният капак, силно раздутите надкалникови вежди и праговете, са черни на цвят и са изработени от стъклопласт, като по този начин олекотяват автомобила и в същото време придават по-добра обтекаемост. Наред с това екстериорният кит повишава и силата на притискане на автомобила към асфалта.

Нормално е след подобно увеличение на мощността да се прибегне и до преработка на окачването. Новото разполага с по-къси и доста по-твърди пружини и регулируеми спортни амортисьори. Спирачната система също е сменена, като новата разполага с шестбутални спирачни апарати и 405-милиметрови двойновентилирани и перфорирани дискове.

Последните се виждат добре през ефектните, боядисани в черен мат, 21-цолови джанти, обути с високоскоростни гуми Michelin.

Салонът също не се е разминал без сериозни изменения. Нови кресла, много червена кожа и изобилие на детайли от въглеродни сплави са в основата на ефектното излъчване.

След гореописаните изменения CLR 730 RS е в състояние да се изстреля от място до 100 км/ч за 4.2 секунди - постижение, което е по-добро с половин секунда от това на конвенционалната М5-ица. Максималната скорост пък е нараснала с цели 117 км/ч, като при идеални условия скоростомерът може да закове стрелката на цифрата 367. Цената на този уникален седан засега не е известна, но едва ли някой се надява тя да е ниска.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини