Отидете към основна версия

6 481 41

Tesla продължава да губи

  • tesla

През седмицата акциите на Tesla паднаха с повече от 11%, след като компанията отчете по-голяма загуба от очакваното в размер на 408 млн. долара през второто тримесечие на годината и обяви смяната на своя главен технически директор (CTO).


Въпреки че продава повече коли от всякога, Tesla все още се бори да докаже, че е печеливша структура. Главният технически директор Дж. Б. Страубел ще бъде заменен от вицепрезидента на отдела - Дрю Баглино. Страубел обясни, че този ход няма нищо общо с липсата на доверие към компанията и че ще остане в компанията, но не и заемайки изпълнителна роля. Припомняме, че през изминалата година повече от дузина главни мениджъри са напуснали американския производител на електромобили.


В тримесечния си отчет за приходите Tesla отбелязва коригирана нетна загуба от 1,12 долара на акция, което е по-лошо от очаквания минус от 0,31 долара. През тази година акциите на компанията се сринаха с повече от 20% досега, докато, за сравнение, индексът Standard & Poor's 500 нарасна с 20%.

Въпреки това, при обща загуба от 408 млн. долара, негативният резултат за второто тримесечие е подобрение спрямо неочаквано големия минус от 702 млн. долара, отчетен през първото тримесечие. Спрямо същия период миналата година пък, оборотът на Tesla се е покачил с 47% до 5,2 млрд. долара. Анализаторите обаче твърдят, че приходите са притеснителни.


"Като цяло, лош доклад, който неизбежно ще доведе до повече въпроси за способността на Tesla да се стабилизира и да реализира печалба", заяви Климент Тибо, старши анализатор на платформата за финансови пазари Investing.com.


Илон Мъск очакваше компанията за електромобили да излезе на 0 още през това тримесечие и да реализира печалба от следващото. Той подчерта, че през 2019-та Tesla ще се съсредоточи по-агресивно върху обслужващите си съоръжения, като само от април до юли са отворени 25 нови сервизни центъра.


Загубите през второто тримесечие идват, въпреки че компанията докладва, че е доставила рекордните 95 356 автомобила и е произвела 87 048. Анализаторите обаче отбелязват, че продажбата на коли не води непременно до печалба. Бивши и настоящи служители на Tesla заявиха, че са били принудени да използват преки пътища и да правят компромиси, за да изпълнят тези агресивни производствени цели.


„Компанията се бори да изпълни амбициозните си цели и обещания в дългосрочен план, сблъсквайки се с логистични пречки, въпреки огромния напредък в технологиите, който запазва интереса на потребителите и инвеститорите”, каза Алиса Алтман, мениджър в консултантската фирма Publicis Sapient. Тя допълни, че за да избегне пълна катастрофа през следващите няколко години, Tesla трябва да пренасочи усилията си от поддържането на имидж на печеливш и устойчив бизнес модел до реалното му осъществяване.


По-ниските от очакваните печалби идват също, след като федералните данъчни кредити за електромобили на Tesla бяха намалени от 3750 долара на превозно средство до 1875 долара след 30 юни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини