Отидете към основна версия

5 472 32

Долна Саксония: Volkswagen не се е отказал от България

  • volkswagen-
  • завод-
  • фабрика-
  • българия

Окончателно решение къде ще бъде построен новият завод на Volkswagen AG в Югоизточна Европа все още не е взето, обяви премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, цитиран от Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. В началото на месеца в немски медии се появиха твърдения, че фабриката ще бъде в Измир, Турция, а България е отпаднала от състезанието за домакинство.

Според Щефан Вайл каквото и да бъде решението на автомобилния концерн, то ще е продиктувано от икономически, а не от политически съображения. По последна информация то ще бъде взето на следващото или по-следващото заседание на Надзорния съвет на Volkswagen, т.е. новини могат да се очакват най-рано през есента.

Слуховете, че Volkswagen е избрал Турция за новия си завод, предизвикаха критики към компанията заради нарушаването на човешките права в страната. Решението на компанията да изнася все по-голяма част от производството си в други страни с по-евтина работна ръка противоречи на политиката на Германската социалдемократическа партия, от която е излъчен премиерът на Долна Саксония.

Според Щефан Вайл обаче тази стратегия се е доказала във времето. По думите му някои по-сложни задачи се извършват в Германия, а по-други производствени операции е по-добре да се осъществяват в страни, където цената за това е по-ниска.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Свързани новини