Отидете към основна версия

6 229 16

Fiat в перспектива: само малолитражки

  • fiat-
  • 500-
  • panda-
  • tipo
Fiat 500

Шефът на Fiat Оливие Франсоа сподели плановете на марката за близкото бъдеще. Fiat отдавна не е представяла нов модел, като последния такъв е нискобюджетният Fiat Tipo, предназначен за определени страни в Европа. И ако изключим лекотоварната гама, с която се занимава подразделението Fiat Professional, то марката разполага с ограничен брой модели, които не се продават добре.

Плановете на Fiat обаче не са за разширяване на гамата, а напротив - за свиване. Според думите на Франсоа, Fiat повече няма да има големи автомобили, премиум модели и спорткари, което автоматично означава, че на първо време Fiat 124 Spider, който е направен на базата на Mazda MX-5, няма да има наследник. Не е потвърден и наследник на Fiat Punto, производството на който бе спряно през 2018-а. Така Fiat ще съсредоточи усилията си основно върху семейството 500, като ще се опита още веднъж да го превърне в нещо, което BMW направи с Mini.

Плановете са първо да се появи електромобил на базата на 500, който ще има оригинална каросерия и ще е с врати, отварящи се обратно на посоката на движение. Той ще е по-голям от базовия 500 и ще започне да се продава още през следващата година. Веднага след това ще има и наследник на Fiat 500L, който вече ще прилича на по-традиционно комби и ще е аналог на Mini Clubman. След това на бял свят ще се появи наследник на кросоувъра 500Х.

През 2021-а поколението ще смени и малката Panda, а две години по-късно и тя ще се сдобие с електрическа версия. Споменатото в началото на материала Tipo, също ще получи наследник, но той ще е във вид на компактен кросоувър. И с тези модели се затваря портфолиото на марката Fiat. По думите на Франсоа, за останалите, концерна FCA разполага с други марки.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини