Отидете към основна версия

11 869 15

Най-ценният автомобил в света

  • ferrari-
  • 250 gto

Класации за най-скъп автомобил се срещат доста често в интернет. Сега обаче ви представяме наистина най-ценния. За поскъпването на въпросното превозно средство през годините дори се води статистика.

То е с марка Ferrari и се появява на бял свят през далечната 1962 година. Точният му модел е 250 GTO, а самият екземпляр, боядисан в светлозелен цвят, е изработен специално за Стърлинг Мос, който обаче така и не сяда зад волана на състезателната кола.

Интересно е как този автомобил поскъпва през годините. От модификацията са произведени само 39 броя и още от самото начало колата не е никак евтина. С напредване на времето стойността непрекъснато се покачва и през 1996-а въпросното Ferrari е продадено за $3.5 млн.

Преди 10 години зеленото 250 GTO отново сменя собственика си. Този път цената му е $8.4 млн. Сега по данни на Bloomberg въпросното Ferrari е било отново продадено на търг за умопомрачителната сума от $35 млн. 

Разликата между цената от преди десет години и сегашната показва, че всяка година това Ferrari поскъпва с $2.65 млн., което е приблизителен годишен ръст от 31%. Всъщност не само този екземпляр от модела се търгува добре.

Аналогично Ferrari, но с червен цвят, беше продадено през миналата година за колосалната сума от $32 млн. Единственият автомобил, който съперничи по цена на гореописаните 250 GTO, е Bugatti Type 57SC Atlantic. През 2010-а това един от двата оцелели екземпляра беше продаден за предполагаема сума между $30 млн и $40 млн.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини