Отидете към основна версия

16 572 34

Subaru става дъщерна компания на Toyota

  • toyota-
  • subaru-
  • алианс

Toyota и Subaru обявиха, че са се договорили за разширяване на сътрудничеството и взаимна покупка на акции. В рамките на новия алианс двете компании ще си "разменят" ценни книжа на еднаква стойност, а Subzru ще се трансформира в дъщерно дружество на Toyota.

В съвместно съобщение двата японски производителя подчертават, че създаването на алианса цели адекватен отговор на най-голямата трансформация в историята на автомобилостроенето. Отрасълът навлиза в епохата CASE (connected, autonomous/automated, shared и electric) и за компаниите е важно да си разделят разходите по разработката на автомобили от следващо поколение.

През юни стана ясно, че Toyota и Subaru ще проектират заедно платформата за първия си изцяло електрически общ модел. Subaru ще предостави технологиите си за двойно предаване, а Toyota - електрическите си разработки.

Сключеното споразумение предвижда Toyota да увеличи дела си от акции с право на глас в Subaru от 16.83 на 20%. Subaru пък ще трябва да купи акции на Toyota на еквивалентна сума, която обаче не може да превишава 80 млрд. йени (€679 млн.). По-малкият партньор в алианса ще получи и статут на дъщерна компания на по-големия.

Сътрудничеството между Toyota и Subaru започна през 2005 г. с производство на автомобили на ишлеме. След това компаниите разработиха съвместно спортен модел със задно предаване, който се продава под двете марки като Toyota 86 и Subaru BRZ.

Toyota и в момента е най-големият акционер в Subaru. На второ място е The Master Trust Bank of Japan, която притежава 7.57% от акциите на компанията.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини