Отидете към основна версия

2 Ноември, 2019 11:30, обновена 2 Ноември, 2019 11:30 40 275 203

Питаме ви: Трябва ли да караме със зимни гуми?

  • гуми-
  • зима

Темата съвсем не е от вчера, но предвид рязкото застудяване у нас, решихме да я повдигнем отново. Нашето становище е, че предвид собствената ни безопасност, а и тази на околните, карането със зимни гуми през зимата е силно препоръчително. Не са малко и доводите обаче, които подкрепят обратното твърдение. На първо място всичко зависи от географските и метеорологични условия. В някои страни като Канада например, зимните гуми са задължителни през зимата.

Контра пример, са страни като Гърция, в които използването на зимни гуми в повечето случаи е безсмислено. Там температурите рядко падат под нулата, а сняг и лед по пътищата почти не се среща. У нас обаче зимната пътна обстановка много често е усложнена, както заради метеорологичните условия, така и заради ненавременната намеса на служби по снегопочистване.

Нашият съвет към водачите на моторни превозни средства е, че въпреки че в Закона за движение по пътищата не е задължително карането със зимни гуми през зимата, да монтират зимни гуми на автомобилите си през зимата. В дни, когато снеговалежите са обилни, буквалното спазване на закона няма да помогне на никой, защото в Закона е казано само, че шофьорите могат да карат с гуми, чийто протектор е дълбок най-малко 4 мм.

Но това могат да са стари гуми или такива, предназначени за лятото. А добре известно е, че консистенцията на каучуковата смес в летните гуми е съвсем различна от тази на зимните и при ниски температури тя се втвърдява доста повече от необходимото. Това от своя страна води до намаляване на сцеплението между гумата и пътната настилка.

И още нещо - старата гума, независимо от дълбочината на грайфера си, не притежава свойствата на новата, което също крие доста рискове, особено при шофиране през зимата. Изследване по темата показва и още нещо. Спирачният път от 50 км/ч до 0 при зимни условия е по-къс с 30 метра на автомобили със зимни гуми, в сравнение с такива с всесезонни гуми. Естествено, че най-важно е внимателното шофиране, но хубавите зимни гуми могат да ви спестят доста неприятности. Какво е вашето становище по темата, можете да споделите в коментарите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 92 гласа.

Свързани новини