Отидете към основна версия

19 344 30

Как да одрусаш Илон Мъск с $997 хил.

  • lotus-
  • esprit-
  • джеймс бонд-
  • илон мъск

Дизайнът на рендосания Cybertruck се превърна в една от най-обсъжданите теми в автомобилния свят през последните две седмици. Необичайните форми на електрическия пикап накараха мнозина да се разровят в миналото в търсене на стари модели, вдъхновили Илон Мъск за смелото решение да предложи на американския бачкатор подобно возило.

Самият Мъск обаче никога не е криел, че от дете си пада по клиновидните автомобили от 70-те. През 2013 г. шефът на Tesla предизвика сериозно оживление сред феновете с новината, че си е купил култовата амфибия Lotus Esprit от филма за Джеймс Бонд "Шпионинът, който ме обичаше".

Скоро след премиерата на Cybertruck Мъск посочи именно британската класика като един от вдъхновителите за дизайна на пикапа. Според американската телевизия CNBC обаче историята има още по-интересни корени.

През 1989 г. семейство от Ню Йорк участва в "сляпа" разпродажба на имущество от изоставени складове, в която купувачът няма право да види за какво наддава. Двойката плаща около $100 за съдържанието на контейнер без да подозира, че ще се сдобие с един от най-известните автомобили на Джеймс Бонд - Lotus Esprit от 1976 г., който може да плува под вода.

За снимките на "Шпионинът, който ме обичаше" са построени общо осем "есприта", а нюйоркското семейство купува точно колата, използвана за подводните кадри. Автентичността на автомобила-подводница е удостоверена от съоснователя на фондацията "Иън Флеминг" Дъг Редениъс.

След като разбират с колко ценна реликва са се сдобили, новите собственици провеждат козметичен ремонт и започват да показват "лотуса" по различни изложения срещу заплащане. През 2013 г. решават да го продадат на търг, спечелен от анонимен купувач срещу $997 000. Името му скоро става известно - Илон Мъск.

След като купува амфибията, милиардерът обявява, че смята да я преоборудва с механика от Tesla и да я превърне във функционираща подводница като във филма. Досега обаче няма никаква информация докъде е стигнал проектът.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.

Свързани новини