Отидете към основна версия

10 809 64

Екологична балтия за AMG

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • amg-
  • екология

Следващата година немският концерн Daimler ще бъде принуден да съкрати сериозно продажбите на модели от AMG-гамата си, за да покрие новите екологични норми на Европейския съюз, твърди Financial Times. Под заплаха са и обикновените "бенцове" с 3.0-литрови двигатели.

Влизането в сила на новите изисквания за усреднени количества на отделяния въглероден двуокис от гамите на производителите ще ударят жестоко Mercedes-Benz, смятат дилърите на марката. Те очакват до 75% спад в продажбите на коли с емблемата на AMG, което според аналитици ще се превърне в катастрофа за печалбите на концерна.

В гамата от масови модели също се очакват сътресения. Mercedes-Benz ще се опита да пренасочи интереса на купувачите от свръхмощните компактни и средноразмерни автомобили към по-слабите модификации. Под ножа могат да минат, например, кросоувърът GLE с трилитров мотор и топ версиите на E-Klasse.

Регламентът 2019/631, приет от Европарламента през април, предвижда поетапно намаляване на усреднените емисии на въглероден двуокис за моделната гама на всеки производител. До 2021 г. те трябва да бъдат редуцирани до 95 г CO₂ на километър, което съответства на разход 4.1 л/100 км за бензиновите и 3.6 л/100 км за дизеловите автомобили. Глобата за всеки грам въглероден двуокис над нормата е €95. При това сумата трябва да се умножи по общия брой продадени коли.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.

Свързани новини