Отидете към основна версия

2 367 9

Дизелгейт: VW посочи сума за обезщетения в Германия

  • vw-
  • volkswagen-
  • дизел-
  • дизелгейт-
  • съд
Снимка: Shutterstock

Volkswagen заяви, че ще компенсира собствениците на своите силно замърсяващи дизелови автомобили в Германия със споразумение, което ще струва на немския автоконцерн 830 милиона евро. Това съобщи Reuters.

През 2015-a VW беше хванат от регулаторите, че използва манипулиращ софтуер за управление на двигателя, за да прикрие прекомерните нива на замърсяване с азотни оксиди, отделяни от дизеловите автомобили на компанията. Скандалът, наречен Дизелгейт, предизвика редица разследвания и съдебни дела.

Офертата идва въпреки провала в преговорите между автоконцерна и германската асоциация за защита на потребителите Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV). Двете страни водеха разговори в опит за постигане на споразумение.

„Провалът на преговорите с асоциацията за защита на потребителите VZBV не трябва да е за сметка на клиентите“, казва VW в официално изявление. От Волфсбург добавят, че всички, които са се регистрирали за компенсация при държавната институция, ще имат право да се възползват от споразумението, което автоконцернът предлага.

От VW заявиха, че са отказали да сключат сделка с VZBV, обвинявайки прекомерните искания в размер на 50 милиона евро за хонорари на адвокатите, които представляват потребителските организации.

От асоциацията пък отговориха, че преговорите са се провалили, тъй като автопроизводителят не е гарантирал адекватна система за обезщетение, добавяйки че ще продължат да настояват за постигане на споразумение при техните условията чрез германски съдилища.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини