3 Март, 2020 10:30 2 161 9

Дизелгейт: VW се споразумя да плати 830 милиона евро в Германия

  • volkswagen-
  • съд-
  • дизелгейт

Пет години след началото на скандала с манипулираните дизелови емисии на Volkswagen, автоконцернът успя да постигне споразумение с немската асоциация за защита на потребителите Vebraucherzentrale Bundesverband (VZBV), съобщи в петък съдът в град Брауншвайг. Това предаде Deutsche Welle.

Около 260 000 немски клиенти, засегнати от Дизелгейт, ще получат между 1 350 и 6 257 евро, в зависимост от модела и възрастта на автомобила. VW планира да изплати общо 830 милиона евро обезщетения. Сумата е значително по-малка от тази, която компанията бе осъдена да плати на американските потребители, а именно 15.3 милиарда долара.

Немските клиенти ще могат да решат дали да приемат споразумението или да продължат да се борят за повече пари в индивидуални дела. Хората, закупили колите си след 31 декември 2015-а - месеци след началото на дизеловия скандал, няма да бъдат обезщетени.

Освен това, Volkswagen ще поеме всички разходи както за споразумението, така и за адвокатите на потребителите. Ще бъде създаден и офис на омбудсман, който да разрешава евентуални спорове.

Асоциацията за защита на потребителите в Германия (VZBV), която заведе така наречения "класов иск" срещу VW през септември, заяви след обявяването на споразумението, че ще прекрати всякакви съдебни действия.

"Ние претендирахме за по-големи обезщетения. Имайки предвид обаче колко бяха трудни преговорите, това е максимално постижимият резултат", обясни членът на борда на VZBV Клаус Мюлер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    чисти сметки добри приятели
  • 2 Javor

    8 5 Отговор
    Model 3 идва!...там няма да има споразумение!
  • 3 Много странно

    5 8 Отговор
    Бил съм в Германия няколко пъти и съм виждал по улиците много от моделите за които обявиха,че са с манипулиран софтуер със зелен стикер на предното стъкло което показва най високата еко категория.Чудя се в този случай с какво са свързани претенциите на собствениците след като този скандал не засяга лично тях по какъвто и да е начин.

    Коментиран от #7

  • 4 jap

    13 5 Отговор
    Японците се отказаха от производството на дизелови двигатели въпреки,че това ще им донесе не малки загуби особено в Европа но екологичната съвест която проявяват заслужава респект защото наистина полагат усилия и грижа за околната среда.
  • 5 Boxer 3.0

    8 2 Отговор
    VW ясно показва, кои клиенти са по-важни за концернът!
    Изводите са за потенциалните купувачи...

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer 3.0":

    За VW всички клиенти са важни , това показва само къде държавата е съгласна да я лъжат и да толерира един производител доказан измамник , само защото има голям дял в износа и и е купил достатъчно лобисти от политиците и синдикатите !! Но това с нищо няма да спаси ВАГ в световен мащаб , щото там тия номера не вървят !
  • 7 Няма нищо странно

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Много странно":

    Тези стикери се издават на базата на показанията на производителя. С две думи, немската админстрация е повярвала на производителя... Но в сегашния свят човек трябва да вярва само на себе си... Ако живеем в нормален свят такава компания би следвало да фалира в рамките на 5-10 години!
  • 8 bace

    3 1 Отговор
    samo made in japan...........
  • 9 7443

    3 0 Отговор
    VW са срамна компания от алчни некадърници. Хем искат да вземат парите хем да не инвестират в равитие на технологията. Немска кола няма да си купя никога докато не си променят философията.