Отидете към основна версия

2 172 9

Дизелгейт: VW се споразумя да плати 830 милиона евро в Германия

  • volkswagen-
  • съд-
  • дизелгейт

Пет години след началото на скандала с манипулираните дизелови емисии на Volkswagen, автоконцернът успя да постигне споразумение с немската асоциация за защита на потребителите Vebraucherzentrale Bundesverband (VZBV), съобщи в петък съдът в град Брауншвайг. Това предаде Deutsche Welle.

Около 260 000 немски клиенти, засегнати от Дизелгейт, ще получат между 1 350 и 6 257 евро, в зависимост от модела и възрастта на автомобила. VW планира да изплати общо 830 милиона евро обезщетения. Сумата е значително по-малка от тази, която компанията бе осъдена да плати на американските потребители, а именно 15.3 милиарда долара.

Немските клиенти ще могат да решат дали да приемат споразумението или да продължат да се борят за повече пари в индивидуални дела. Хората, закупили колите си след 31 декември 2015-а - месеци след началото на дизеловия скандал, няма да бъдат обезщетени.

Освен това, Volkswagen ще поеме всички разходи както за споразумението, така и за адвокатите на потребителите. Ще бъде създаден и офис на омбудсман, който да разрешава евентуални спорове.

Асоциацията за защита на потребителите в Германия (VZBV), която заведе така наречения "класов иск" срещу VW през септември, заяви след обявяването на споразумението, че ще прекрати всякакви съдебни действия.

"Ние претендирахме за по-големи обезщетения. Имайки предвид обаче колко бяха трудни преговорите, това е максимално постижимият резултат", обясни членът на борда на VZBV Клаус Мюлер.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини