Отидете към основна версия

11 567 55

Серийни автомобили, преминаващи границата 400 км/ч

  • 400 км/ч.

Според направеното от нас проучване, серийните автомобили, които могат да развият скорост над 400 км/ч. са само три. Преди да спрем вниманието ви на тях обаче, ще направим някои уточнения. Този рейтинг засяга най-бързите серийни автомобили за 2010 година. Под думата серийни се има предвид автомобили, произведени в тираж от над пет броя.

Тук съвсем съзнателно не сме включили драг автомобили, чисто състезателни машини от типа на Pagani Zonda R или Ferrari FXX, както не сме отразили и различните тунинг творения на Brabus, G-Force, 9ff и т.н. Данните за максималните скорости на автомобилите сме взели от официалните сайтове и от други източници, заслужаващи доверие.

И трите автомобила се движат в "цивилната" пътна мрежа и са реално тествани. Ето и по-конкретно за кои свръхмашини става въпрос.

За никого не е изненада, че първата позиция е за Bugatti Veyron Super Sport (снимка 1). Този хиперкар може да достигне скорост от 431 км/ч - постижение, което официално е записано в "Книгата на рекордите Гинес". Мощността на двигателя е 1 200 к.с., а максималния въртящ момент - 1 500 Нм.

Второто място в тази изключително престижна класация е за SSC Ultimate Aero (снимка 2). Измерената скорост на автомобила е 414 км/ч, но по данни на производителя суперкарът може да развие 439 км/ч. Мощността на двигателя е 1 287 к.с., а въртящия момент - 1 508 Нм.

Своеобразният бронзов медал е за Koenigsegg CCXR (снимка 3). Този автомобил достига скорост от точно 400 км/ч, но има и други данни, които сочат цифрата 410. Мощността на двигателя е 1 018 к.с., а нютон метрите на максималния въртящ момент са 1 080.

Както се вижда, и трите автомобила, способни да преминат отметката 400 км/ч, разполагат с мощност от над 1 000 к.с. Само мощен мотор обаче не е достатъчен. За целта се изисква перфектна аеродинамика и изключително високотехнологични гуми.

Именно гумите обаче се оказват един от най-сериозните проблеми за тези автомобили. В момента за най-съвършени се смятат тези на Bugatti Veyron, които обаче при скорост от 400 км/ч могат да издържат разстояние от не повече от 60 километра. Интересна е и цената на тези гуми. Комплектът струва около $30 000.

Тази класация в никакъв случай не може да се приеме като последна инстанция, защото буквално всеки месец се появява нов суперкар с амбиции да влезне в престижния "клуб 400". В този ред на мисли в най-близко време мнозина очакват основно пренаписване на класацията за най-бърз сериен автомобил.

Първият претендент е Hennessey Venom GT, който по думите на създателите си може да достигне скорост от 440 км/ч. Известно е, че Shelby Super Cars разработи и втора генерация на SSC Ultimate Aero, която в момента преминава изпитания и се очаква именно тя да постави новия рекорд за скорост на сериен автомобил.

Не трябва да се отписват също така и италианци, германци и англичани, които също усилено разработват няколко потенциални рекордьора. А като за капак на всичко идва наскоро появилата се информация, че Bugatti започна работа над второто поколение на хиперкара Veyron, което едва ли ще е по-бавно от първото.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини