Отидете към основна версия

7 697 89

Илон Мъск намеква, че времето на двигателите с вътрешно горене е към своя край

  • tesla-
  • батерии-
  • нови модели-
  • paladium

Актуализират най-скъпите и печеливши автомобили на Tesla с нов проект, наречен Palladium

Според изданието еlectrek, Tesla стартира стратегически план с кодово име Palladium. Същността на новия план е радикално да се актуализират най-скъпите и печеливши автомобили за компанията - Model S и Model X.

Проектът Palladium предвижда изграждането на нови производствени линии за производството на тези електромобили и евентуално появата на нови модели (например голям миниван).

Model S и Model X от следващото поколение ще разполагат не само нова каросерия и интериор, но и с други батерии. Ще припомним, че Tesla скоро ще започне да инсталира въпросните нови батерии на своите модели.

Още нещо интересно е, че те ще струват по-малко от 100 долара за киловат час. Тоест батерията със 100 кВтч ще струва по-малко от 10 000 долара. За сравнение, според Businessinsider, батериите, използвани от Porsche за Taycan, струват 200 долара, докато батериите за BMW i3 струват на производителя 253 долара за киловат час.

Освен цената, новата батерия на Tesla ще има и друга важна характеристика - според Илон Мъск автомобилите с нея ще могат да изминават 1.6 милиона километра. Тоест, батериите всъщност ще станат "вечни".

Освен това Tesla планира да влезе на енергийния пазар с тези батерии. И да стане не само производител на автомобили, но и доставчик на електроенергия - батериите ще получават енергия през нощта на евтини цени, а през деня ще я връщат.

Между другото, името на проекта - "Паладий" - е много символично. В крайна сметка този метал, който принадлежи към групата на платината, най-често се използва в катализатори за автомобили с бензин. Така Илон Мъск намеква, че времето на двигателите с вътрешно горене е към своя край.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Свързани новини