Отидете към основна версия

8 768 48

Половината от продаваните коли у нас са над 20-годишни

  • автомобилът на старо-
  • mobile.bg-
  • продажби-
  • 2020-
  • употребявани автомобили

Българинът продължава да залага най-много на бензинови автомобили

Пандемията от коронавирус засегна сериазно автомобилния бранш, но сега нещата постепенно се завръщат в предишните си релси. От бранша се надяват да няма втора вълна и да не се стигне отново до затваряне на градове и държави, защото това вече може да е пагубно за много от вносителите, особено на употребявани автомобили.

Статистиката на КАТ показва, че за първите шест месеца от годината само пет процента от регистрираните нови автомобили са на възраст по-малка от пет години. Останалите са по-стари, като най-тревожен е факта, че почти половината (47%) са на възраст над 20 години.

Последният факт се обяснява с това, че все още вноса на употрепявани автомобили от Западна Европа и в частност от Италия е затруднен, а и самите италианци към момента се въздържат от смяна на автомобилите си с нови. Така много сделките се осъществяват с вече внесени в страната автомобили. Но според собственици на автокъщи, вносът постепенно се нормализира.

Още един интересен факт, свързан с регистрацията на автомобили в България е съотношението между дизелови и бензинови автомобили. Oт 2 870 080 лeĸи коли 1 319 975 изпoлзвaт дизeлoвo гopивo, така че бензиновите си остават най-предпочитани. Що се отнася до модерните електромобили и хибриди, то процентът им все още е пренебрежим за нашата страна. Регистрираните "елeĸтpички" ca 1 500, а хибpидитe ca мaлĸo 9 000.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини