Отидете към основна версия

7 732 19

Кросоувър Mazda или Toyota? В бъдеще няма да има особена разлика

  • toyota-
  • mazda-
  • завод-
  • обединение

Двата японски автомобилни производителя Mazda и Toyota възнамеряват да инвестират общо до 2.3 милиарда долара в нов съвместен завод в Алабама. Това е с 830 милиона долара повече от първоначално планираното преди 2 години. Както се посочва в официалното изявление на автомобилостроителите, новото съвместно предприятие планира да произвежда около 300 хиляди автомобила годишно.

Още от самото начало на споразумението Mazda настояваше там да се правят кросоувъри, но от Toyota искаха там да сглобяват Corolla за северноамериканския пазар. Но миналата година ръководството на Toyota се договори с партньора си, като прие в новия завод да се произвеждат кросоувъри.

Като цяло излизането на два модела с подобен дизайн в едно и също предприятие изглежда като по-логична идея от производството на лек автомобил и кросоувър успоредно. Възможно е за новото предприятие да бъдат създадени свързани модели, които ще бъдат разработени на новата платформа.

Това обикновено се прави в такива случаи, тъй като използването на едни и същи компоненти значително намалява производствените разходи. Това съвсем няма да е първата подобна стъпка от страна на двете компании. Те вече имат общ опит  - новото поколение на Toyota Yaris за Северна Америка е близък роднина на Mazda 2.

Все още няма информация какви модели ще се произвеждат в новия завод. В момента американският завод на Toyota произвежда RAV4 и Highlander, докато Mazda все още няма завод в САЩ. Работата по изграждането на централата ще струва на японците около 1.5 пъти повече от първоначално изчисленото.

Компаниите отбелязаха, че поради още по-големи инвестиции производствените процеси ще са все по-близки. В момента тече активна работа на строителната площадка за изграждане на фабриката. Предвижда се предприятието да създаде до 4 хиляди нови работни места. 600 служители вече са наети.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.

Свързани новини

  • 13 нови "мазди" до 2025 г.

    Японците от Mazda разказаха за планове си за разширяване на моделната линия през следващите четири години. Както и много други марки и те ще бъдат анг ...
    18.06.2021
    5 004
    5
  • Японските власти искат да обединят Nissan и Honda

    Nissan и Honda да се обединят в съюз, предлагат японските власти, а информацията за този ход е на Financial Times. Това предложение дойде директно от ...
    18.08.2020
    5 294
    30