Отидете към основна версия

8 767 8

Вижте първата шофьорска книжка в света, издадена на Карл Бенц

  • mercedes-benz-
  • карл бенц-
  • шифьорска книжка

Първата шофьорска книжка не само в Германия, но и в света, е издадена преди повече от 130 години, въпреки че по онова време документът е бил наречен по друг начин. По-конкретно, през 1888-а автомобилният изобретател Карл Бенц получава от областните власти на Велико херцогство Баден в Манхайм разрешение да извършва "пробни шофирания с патентованото от него моторно превозно средство". Това предаде Motor 1.

Автоконцернът от Щутгарт представя интересния документ от историята на Mercedes, който се състои от няколко страници пожълтяла хартия, изписана с ръкописен курсивен текст. По-късно, през 1909-а, Германската империя въвежда познатата и до днес шофьорска книжка, която остава валидна до Наредбата на ЕС за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства от 1 януари 1999-а. 

Франция, Великобритания и САЩ обаче са по-бързи в този административен процес. В Обединеното кралство например притежанието на шофьорска книжка е задължително от 1 януари 1904-а, докато Щатите въвеждат "лиценза за управление МПС" още през 1903-а. Франция пък, където автомобилът започва да набира триумфалната си популярност особено рано и бързо, започва да изисква притежанието на шофьорска книжка още през 1899-а. През тази година са издадени почти 1 800 свидетелства за управление на МПС само в района на Париж.

Шофьорски училища пък съществуват от началото на 20 век. Така през 1904-а се основава първата шофьорска школа Benz. Първият немски шофьорски изпит пък се провежда през същата година в Прусия.

Свидетелство за управление на МПС от този ранен период е изложено и в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт. То е издадено на шофьора и служителя на компанията Йозеф Щрасл на 10 септември 1910-а.

Днес шофьорските книжки отдавна не са "книжки", а са под формата на карти, като дори в страни като Естония, Косово и Норвегия има мобилни приложения за свидетелства за управление на МПС.  

Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.

Свързани новини